Kort Nyt (som pdf):
Statistik giver et bud på fremtidens klima
Det vakte opsigt, da danske forskere i sommeren 2023 annoncerede, at en klimatisk set meget vigtig havstrøm i Atlanterhavet potentielt kan gå i stå i en nær fremtid. Resultatet bygger på en ny statistisk metode, som Susanne Ditlevsen har udviklet.
Af Henrik Bendix
Hvordan smitter forkølelsesvirus?
Smitter forkølelsesvirus via snavsede hænder og snot, som man har troet i mange år? Det korte svar er nej, og det har den sikkert aldrig gjort i særlig stort omfang.
Af Mathilde Andrup og Lars Andrup
Fosfor skal væk fra vores søer og ud på markerne
I et fuldskala-eksperiment i Ormstrup Sø tester forskere for tiden en nyudviklet metode til at fjerne det phosphorrige sediment fra bunden af en sø og bruge det som gødning på marker. Metoden er skånsom, løser et miljøproblem og bidrager til sikring af vores fødevareproduktion.
Af Kasper Reitzel Jensen og Morten Lykkegaard Christensen
Sundhedstjek af søer, vandløb og fjorde via deres metabolisme
Med en kombination af iltsensorer og avanceret databehandling er det muligt at estimere den biologiske omsætning af stof – dvs. metabolismen – i søer, vandløb og fjorde. Det åbner op for en enkel og billig måde løbende at overvåge et vandmiljøs sundhedstilstand.
Af Dennis Trolle og Anders Nielsen
Robotteknologi og miljø i undervisningen
Besøg ved Ormstrup Sø giver gymnasieelever et praktisk indblik i udviklingen af en sø-robot.
Af Lotte Frank Andersen
Smitsomme svampe truer den globale sundhed
Sygdomsfremkaldende svampe er en potentiel trussel mod verdens fødevareproduktion. Især er det et problem, når sådanne svampe skifter fra at smitte én art til en anden, for så kan smitten lynhurtigt brede sig. Netop derfor forsøger danske forskere at undersøge, hvad der skal til, for at et sådant værtsskifte kan ske.
Af Kristian Sjøgren
Naturen kan blive vildere, end vi drømmer om
Den danske natur er i dag en voldsomt forarmet udgave af, hvad den engang har været. Skal vi væk fra den triste placering som det naturfattigste land i verden, kræver det både plads, flere store planteædere og en lovgivning, der ikke arbejder mod naturen.
Af Rasmus Ejrnæs, Hans Henrik Bruun og Anne Eskildsen
BAGSIDEN:
Det gode kridts hemmeligheder
Professor Jørgen Skibsted sat sig for at undersøge, hvad forskellen på det “gode” og “dårlige” tavlekridt egentlig er.
Af Carsten R. Kjaer
Prøv bladet:
Et godt tilbud til nye abonnementer