Normalt er Svendborgsund et trygt og populært sted at opholde sig for marsvin. Men i de senere år har kajakroere og andre gæster på vandet kunnet berette om delfinen Delles blodige angreb på marsvin. Eller rettere: Delle har ”leget” så voldsomt med et marsvin, at marsvinet døde, hvorefter delfinen til tilskuernes forfærdelse fortsatte med at kaste rundt med den døde krop.
»Det er normal adfærd for enlige hanner«, siger Olga Filatova, marinbiolog på SDU, og tilføjer, »at lige nu er der ikke delfiner nok i Danmark til, at denne adfærd er et problem – men det kan komme«.
Økologisk og biologisk er der nemlig ikke noget til hinder for, at flere delfiner kan leve i Danmark. De har formentlig levet her før, og med det varmere klima kan de komme igen.
Filatova og hendes kolleger følger derfor nøje med i delfinernes færden og ageren i danske farvande, ligesom de forsøger at monitorere, hvordan marsvin reagerer på dem. I øjeblikket har de især fokus på den unge han, Skywalker, hvis lyde de optager med undervandsmikrofoner.
»Vi kan høre, om både Skywalker og marsvin færdes samtidigt nær mikrofonen, om de skiftes til at være i området, eller om marsvinene holder sig helt væk«, siger Filatova.
Ifølge forskerne skal der ikke komme ret mange delfiner til danske farvande, før de kan få en potentiel effekt på bestandene af marsvin. Selv et lille antal toprovdyr – som delfinen er – kan være nok til at forårsage store ændringer i lokale miljøer.
Ifølge Filatova er den aggressive adfærd ikke unormal hos han-delfiner, og den er observeret flere steder i verden. Men det er ikke det samme, som at alle han-delfiner udviser den adfærd.
»Vi ser det hos hanner i parringssæsonen. Men når det bliver vinter, og parringssæsonen er ovre, falder de til ro. Vi ved ikke, hvorfor de gør det. Måske har det noget at gøre med, at der ikke er nogen hunner i nærheden, som de kan interagere med«, siger hun.
Vid. artikel: doi.org/10.1111/mms.13164.