AU

Indhold blad nr 1-2025

Kort Nyt (pdf):


ARTIKLER:


Gør smartwatches os sundere?
Smartwatches og sundhedsapps, der overvåger din tilstand, er populære. Det er dog ikke let at afgøre, om det reelt gør os sundere, og der er også en potentiel bagside af medaljen i form af unødig bekymring og risiko for overbehandling.
Af Sara Green, Olivia Spalletta, Lukas Deviletti Skov og Christoffer Bjerre Haase

Skal vi leve af larver? Insekter som en bæredygtig kilde til føde
Insekter kan bruges som føde til både dyr og mennesker, og det er potentielt muligt at producere dem med et lavere ressourceforbrug og miljøaftryk end traditionelle husdyr. Forskning viser nu, hvordan man kan tilpasse metoder fra traditionel husdyrproduktion til at “forbedre” insekter rent genetisk.
Af Stine Frey Laursen, Laura Skrubbeltrang Hansen, Jesper Givskov Sørensen og Torsten Nygård

Store vandmængder kræver nye løsninger
Klimaforandringerne medfører stadigt større udfordringer, ikke mindst i form af store og intense mængder nedbør og risiko for stormfloder. Innovationscentret Klimatorium i Lemvig er blevet centrum for udvikling og afprøvning af nye bæredygtige metoder til at håndtere de store vandmængder og dermed undgå oversvømmelser.
Af Kurt Nielsen, Sebastian Mernild og Lars Nørgaard Holmegaard

Forskere undrer sig: Vi forstår ikke termodynamikken af bolsjer
På trods af årtiers forskning har forskere stadig meget svært ved at forstå materialer, der optræder i den såkaldte glasfase. Den slags materialer er der mange af, for eksempel bolsjer, vinduesglas og mange typer plastik.
Af Kristian Sjøgren

Vi forurener grundvand og drikkevand
I Danmark har vi altid kunnet anvende rent grundvand til drikkevand. Men tiderne med “rent” grundvand er en saga blot, hvis ikke vi opretter grundvandsparker og begrænser landbrugets nitrat- og pesticidforurening.
Af Kaj Sand-Jensen

Kunstig intelligens og kunsten at give en god forklaring
Hvad er en god forklaring? Selv om svaret på dette spørgsmål ikke er entydigt, rummer det flere vigtige betragtninger for udviklingen af såkaldt Explainable AI, der er metoder til at give forståelige oversættelser mellem kunstig intelligens og mennesker.
Af Torben Esbo Agergaard

Jeg gik efter en blød start på arbejdslivet
Fysikstudiet gav Kamilla analytisk tankegang og evnen til at forstå komplekse problemer med i bagagen. Det var adgangsbilletten til et job som software engineer i virksomheden BEC Financial Technologies, der løser IT-opgaver for banker og finansielle institutter.
Af Birgitte Svennevig

BAGSIDEN:
Da fisken fik Carstenicrinus galt i halsen
En gammel sølilje carstenicrinus constrictus er fundet – denne gang i en fossil brækklat, som et eller andet væsen udspyede for 66 millioner år siden..
Af Carsten R. Kjaer

Prøv bladet:
Et godt tilbud til nye abonnementer