AU

Forskere forvises fra ældgamle klipper

I den canadiske provins Quebec f indes nogle af de ældste klipper på Jorden – ja, måske endda de allerældste. Klipperne findes på Inkjuak lands nær Hudsonbugten og er en del af det såkaldte Nuvvuagittuq- grønstensbælte. De er vurderet til at være 3,8 milliarder år gamle, hvilket dog ikke er en rekord – den har for nuværende den såkaldte Acasta-gneis i det nordvestlige Canada med en alder på 4,03 milliarder år. 

Men nogle forskere mener, at Nuvvuagittuq-klipperne i virkeligheden kan være endnu ældre baseret på en usædvanlig isotopsignatur i de zircon-mineraler, der bruges til state-of-the-art datering af de ældste bjergarter. Interessen for at studere Nuvvuagittuq-klipperne er derfor stor, og gennem de seneste tiår er de flittigt blevet besøgt af forskere, der har studeret dem og samlet prøver.

Men det er der sat en stopper for, fremgår det af en artikel i tidsskriftet Science. Området forvaltes af lokale inuit, og derfor har de forskere, der har indsamlet prøver i området, været afhængig af de lokales støtte for at kunne arbejde i området. Men efter at have oplevet flere episoder med alt for hårdhændet fremfærd i området, har lokalbefolkningen lukket helt for, at der kan indsamles prøver i området. 

Ifølge de lokale er problemet, at nogle geologer har taget store mængder klippe fra området og dermed skadet landskabet. Desuden har de angiveligt set bjergarter indsamlet i området til salg på internettet for op imod 10.000 dollars, hvilket har vakt stor forargelse.

Ifølge Science er en a de forskere, der bliver hårdt ramt af beslutningen geologen Jonathan O’Neil fra University of Ottawa, som i to årtier har studeret klipper i området. Men han kan godt forstå den lokale beslutning, da han også selv har set tegn på “uetisk” indsamling af prøver i området. For eksempel var en traditionel stenstruktur, som inuitterne har brugt som navigationsmærke, blevet ødelagt.

Mange geologer kommer helt sikkert til at begræde, at man nu ikke længere må hente prøver i området. Tilgængelige bjergarter fra Jordens tidligste barndom er nemlig notorisk sjældne. Og analyser af sådanne ældgamle bjergarter er vigtige for blandt andet at kunne afgøre, hvornår livet opstod på Jorden. De lokale myndigheder samarbejder dog nu med forskere om at etablere en naturpark, der beskytter klipperne i området. Så vil man stadig kunne komme og studere klipperne – dog uden mulighed for at tage prøver med hjem.

CRK, Kilde: Scien. vol. 387, iss. 6734, pp 566-567