AU

Indhold blad nr 2-2025

Kort Nyt (pdf):


ARTIKLER:


Miljø-DNA kan revolutionere naturovervågningen
Gennem de seneste to årtier har forskere revolutioneret mulighederne for naturovervågningen gennem analyser af miljø-DNA. Danske forskere har været pionerer på de metoder, der benyttes til at analysere DNA i naturen. Og de metoder tillader dem både at overvåge nutidens natur samt studere verden, som den så ud engang for mange tusinder af år siden.
Af Kristian Sjøgren

Vores forslugne galakse
Rumteleskopet Gaia har kortlagt Mælkevejen og gjort astronomerne meget klogere på galaksens form og fortid. Nu ved vi, at Mælkevejen har opslugt adskillige mindre galakser i tidens løb, for Gaia har fundet stjerner, der ikke blev dannet på vores galaktiske hjemmebane.
Af Henrik Bendix

Mindre luftforurening giver varmere klima
Aerosoler er mikroskopiske partikler i luften, der både kan stamme fra menneskets aktiviteter og fra naturlige kilder. De spiller en stor rolle for menneskers sundhed i form af luftforurening, men de påvirker også klimaet både direkte og indirekte. Når vi bekæmper luftforurening, påvirker det derfor også klimaet.
Af Carl Svenhag, Ulas Im og Peter L. Langen

Hvordan skaber man viden?
Filosoffer har altid diskuteret, hvad der kendetegner rigtig videnskab. Forskning i vores kognitive mekanismer kan bidrage til en videnskabsteori, som er mere baseret på erfaringer fra naturvidenskabernes praksis.
Af Troels Holm

Kraftig turbulens på flyveturen - en oplevelse for livet!
Har man oplevet kraftig turbulens på en flyvetur, er det næppe noget, man glemmer. I denne artikel går meteorolog Jesper Eriksen på jagt efter en forklaring på, hvad der forårsagede den kraftige turbulens, der i november måned 2024 fik et SAS-fly til at afbryde en tur til Miami.
Af Jesper Eriksen

Hovedpinepiller – en hovedpine for miljøet?
Når vi bruger hovedpinepiller med paracetamol, kan dette stof havne i vandmiljøet. En gruppe studerende fra RUC har som del af deres bachelorprojekt undersøgt, hvor meget paracetamol, der faktisk findes i danske farvande, og hvordan paracetamol kan påvirke organismer som vandlopper.
Af Cæcilie Heedal Dinsen, Esther Shruti Haase Øllgaard, Tor Salomonsen og Lasse Aggerholm

Hjalte gik efter sin interesse for matematik
At matematikstudiet hurtigt skulle føre til et job i en HR-afdeling, havde Hjalte ikke forestillet sig. Men han ofrede i det hele taget ikke mange tanker på karriere og jobmuligheder under studiet, hvor han bare fordybede sig i matematikken.
Af Birgitte Svennevig

BAGSIDEN: Dåbshandlinger i laboratoriet
Navne som “Bootylicious” eller “Cushion Cruncher” lyder umiddlebart ikke så fagsprogsagtige. Men det er faktisk navne, som Malthe Kjær Bendtsen og kolleger i forskningsprojektet En’Zync har givet til nye plastiknedbrydende enzymer, de har opdaget.
Af Carsten R. Kjaer

Prøv bladet:
Et godt tilbud til nye abonnementer