AU

Da Universet blev gennemsigtigt

Foråret kommer tidligere og tidligere til Grønland på grund af klimaforandringerne, og det gør det muligt for alger at kolonisere større og større områder af isen. Algerne på isen indeholder brunt pigment, som farver isen mørk og får isen til at smelte hurtigere, da dens evne til at reflektere solen forringes.

Problemet har været kendt af polarforskere i et stykke tid. Men indtil nu har de troet, at algerne havde begrænsede muligheder for at kolonisere isen på grund af manglen på næringsstoffer. Nye resultater offentliggjort i Nature Communications viser, at algerne er i stand til at leve af meget få næringsstoffer – og at de er i stand til at lagre næringsstoffer. Det gør det muligt for algerne at kolonisere en større del af indlandsisen, end man tidligere troede. Det er Laura Halbach, som for nylig fik sin ph.d.-grad fra Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet, der sammen med sit forskerteam står bag opdagelsen. Hun er nu postdoc ved Max Planck Instituttet i Bremen.

De mørkfarvede områder på isen består i virkeligheden af et helt økosystem af mikroorganismer, som udover forskellige alger omfatter bakterier, svampe og endda virus. De mange andre organismer har gjort det svært at lave specifikke undersøgelser af isalgerne. Indtil nu har forskerne kun været i stand til at manipulere og teste hypoteser på alle mikroorganismerne på én gang. I det nye studium brugte Laura Halbach og kolleger nye metoder, hvor de ved hjælp af et såkaldt sekundær-ion-massespektrometer meget præcist kunne måle optaget af mærkede næringsstoffer i enkelte algeceller. Dataene viste, at algerne er meget effektive til at optage de sparsomme næringsstoffer på isen, og at de desuden har evnen til at lagre fosfor, som spiller en afgørende rolle for deres stofskifte.

Idet isalgerne er i stand til at lagre fosfor, kan de potentielt kolonisere områder af isen med meget begrænsede mængder fosfor. Det betyder, at algerne, og dermed den mørke is, muligvis vil brede sig til større områder, end man tidligere troede var muligt. Den nye viden om algernes næringsbehov kan hjælpe forskerne til at blive bedre til at forudsige algernes påvirkning af afsmeltningen af den grønlandske indlandsis i fremtiden.


Jeppe Kyhne Knudsen, Technical Sciences, AU. Kilde: Halbach, L. et al. Nat. Commun. 16, 1521 (2025). doi.org/10.1038/s41467-025-56664-6