Aerosoler er mikroskopiske partikler i luften, der både kan stamme fra menneskets aktiviteter og fra naturlige kilder. De spiller en stor rolle for menneskers sundhed i form af luftforurening, men de påvirker også klimaet både direkte og indirekte. Når vi bekæmper luftforurening, påvirker det derfor også klimaet.
Af Carl Svenhag, Ulas Im og Peter L. Langen
Atmosfæriske aerosoler er bittesmå faste eller flydende partikler, der svæver i luften. De stammer både fra naturlige kilder og menneskelige aktiviteter. Disse partikler påvirker klimaet ved at sprede sollys, ændre skydannelse og påvirke luftkvaliteten – og det har konsekvenser for menneskers sundhed.
Aerosoler kommer fra mange forskellige kilder. Naturlige kilder omfatter blandt andet støv fra ørkener og landbrug, havsalt, vulkanudbrud og skovbrande. Planter udleder også organiske forbindelser, der kan omdannes til sekundære aerosoler i atmosfæren. Menneskeskabte kilder omfatter afbrænding af fossile brændstoffer, industrielle processer, afbrænding af biomasse og landbrugsaktiviteter. Disse aktiviteter udsender både partikler som sod og flyveaske samt gasformige forstadier som svovldioxid (SO2 ) og nitrogenoxider (NOX ), der kan reagere i luften og danne nye aerosoler.
Aerosoler påvirker både sundhed og klima. Indånding af fine partikler kan føre til luftvejssygdomme, hjerte-kar-problemer, lungeskader og i værste fald for tidlig død – især i stærkt forurenede byområder. I forhold til klimaet bidrager visse aerosoler såsom sod (på engelsk: black carbon) til opvarmning ved at absorbere sollys, mens andre, såsom sulfat-aerosoler, virker afkølende ved at reflektere sollys tilbage ud i rummet. Aerosoler spiller også en vigtig rolle i skydannelse og nedbørsmønstre, og de kan forstærke ekstreme vejrfænomener som cykloner. Samlet set er forståelsen af aerosoler derfor afgørende for at bekæmpe luftforurening, forbedre folkesundheden og håndtere klimaforandringer.
Atmosfæriske aerosoler påvirker klimaet direkte gennem spredning og absorption af solindstråling. Deres effekt afhænger af deres sammensætning, størrelse og evne til at reflektere eller absorbere lys. Nogle aerosoler bidrager til afkøling, mens andre forårsager opvarmning.
Afkølende aerosoler spreder sollys og øger Jordens samlede reflek sionsevne (albedo), hvilket reducerer mængden af solenergi, der når overfladen. Sulfat-aerosoler, som dannes af svovldioxid (SO2 ) fra vulkaner og forurening, er blandt de mest effektive afkølende partikler. De reflekterer sollys ud i rummet og kan midlertidigt sænke de globale temperaturer. Efter store vulkanudbrud som Mount Pinatubo i 1991 så man for eksempel en markant men kortvarig global afkøling. Tilsvarende kan reduktionen af sulfatudledninger fra skibstrafik føre til en opvarmningseffekt, da færre sulfat-aerosoler betyder mindre reflekteret sollys og dermed mere energi til at opvarme kloden.
Omvendt bidrager opvarmende aerosoler som sod til global opvarmning. Disse partikler absorberer solindstråling og opvarmer atmosfæren, samtidig med at de mindsker albedoen, hvis de afsættes på sne og is. Sod udledes fra afbrænding af fossile brændstoffer, biomasse og industrielle processer. Når det lander på is og sne, gør det overfladen mørkere, og det øger varmeoptagelsen og accelererer afsmeltningen. Det forstærker opvarmningen, især i Arktis.
Derudover kan mineralstøv have både afkølende og opvarmende effekter afhængigt af sammensætningen. Mens nogle partikler reflekterer sollys, kan større partikler absorbere stråling og dermed påvirke regionale temperaturer.
Samlet set afhænger aerosolers direkte klimapåvirkning af deres type og udbredelse. At reducere sod kan hjælpe med at bremse opvarmningen, mens reguleringen af sulfat-aerosoler er en balancegang mellem at begrænse luftforurening og undgå utilsigtede temperaturstigninger.
Klimaet på Jorden styres af en fin balance mellem den energi, vi modtager fra Solen, og den energi, som stråler tilbage til rummet. Når noget ændrer denne balance – for eksempel øgede mængder af drivhusgasser eller aerosoler – taler vi om klimaforcering. Klimaforcering måles konkret i Watt per kvadratmeter (W/m²). Positiv klimaforcering betyder, at Jorden optager mere energi, hvilket fører til opvarmning, mens negativ klimaforcering har en kølende effekt.
Men hvor meget varmere bliver det egentlig ved en given positiv klimaforcering? Det afhænger af klimafølsomheden, som angiver, hvor meget den globale temperatur (målt i grader Celsius) vil stige som resultat af en vis klimaforcering. Her spiller klimafeedbacks en stor rolle. Nogle feedbacks, som mere vanddamp i atmosfæren eller smeltende is, forstærker opvarmningen, mens andre, som øget skydække, kan modvirke den.
Forståelsen af disse mekanismer er afgørende for at forudsige fremtidens klima. Små ændringer i klimaforcering kan føre til store temperaturændringer over tid, hvilket gør det vigtigt at handle på menneskeskabte påvirkninger, før vi krydser kritiske grænser.
Aerosoler påvirker klimaet indirekte gennem deres rolle i skydannelse. Og det har stor betydning for Jordens energiregnskab.
Skyer dannes, når vanddamp i luften køles ned og kondenserer til små dråber. Dog omdannes ren vanddamp ikke så let til dråber af sig selv. En skydråbe har næsten altid brug for en overflade at klæbe sig til for at begynde at dannes, og her kommer aerosolerne i spil. Når en aerosolpartikel er i stand til at tiltrække vand (det kaldes på fagsprog hygroskopisk), kan den fungere som en skykondensationskerne, der tillader fugt at samle sig omkring den og danne skydråber. Jo flere af sådanne vand-tiltrækkende aerosoler, der er til stede, desto flere små skydråber dannes der.
Det har to vigtige konsekvenser for klimaet:
For det første øger en høj koncentration af skykondensationskerner antallet af små skydråber, og det gør skyerne lysere og mere reflekterende. Disse skyer sender mere sollys tilbage ud i rummet, og det giver en afkølende effekt, ligesom sulfat-aerosoler gør.
For det andet påvirker aerosoler skyernes levetid. Skyer med mange små dråber danner ikke så let regndråber, hvilket betyder, at de varer længere og dermed forlænger deres afkølende virkning. Omvendt, hvis der er færre skykondensations kerner i atmosfæren, vil skyerne bestå af færre men større dråber, hvilket gør dem mørkere og mere tilbøjelige til at producere regn. Dette samspil mellem aerosoler og skyer gør det vanskeligt at forudsige deres samlede klimaeffekt.
Nogle typer af aerosoler kan ovenikøbet bidrage til dannelsen af iskrystaller i højtliggende skyer, hvilket kan have en opvarmende effekt, da de bidrager til drivhuseffekten. Gennem de høje, tynde isskyer påvirker den indirekte aerosoleffekt derfor klimaet på en måde, der er modsat af skyer med flydende vanddråber. I stedet for at reflektere sollys og køle planeten, har de en tendens til at holde på varmen. Modsat, når vandskyer indeholder flere aerosoler, bliver de lysere og virker afkølende.
Skyernes evne til enten at afkøle eller opvarme afhænger derfor af sammensætningen af forskellige aerosoler, af de atmosfæriske forhold og af regionale forskelle. Fordi den indirekte aerosoleffekt kan drive både opvarmning og afkøling, er det meget komplekst og svært at sætte præcise tal på deres påvirkning. Det gør dem faktisk til en af de største usikkerheder i klimamodeller og et aktivt forskningsområde indenfor klimavidenskaben.
Siden industrialiseringen er enorme mængder drivhusgasser som CO2 og metan blevet udledt til atmosfæren, men samtidig er også store mængder aerosoler og forurenende gasser blevet sluppet ud. Disse partikler har haft betydelige sundhedsmæssige konsekvenser, da langvarig eksponering for luftforurening kan forkorte menneskers levetid – især i storbyer med høj forurening.
Udover at aerosoler er skadelige for helbredet, har mange af dem som beskrevet også en afkølende effekt på klimaet. Det har skabt en kompleks situation, hvor bekæmpelse af luftforurening utilsigtet kan forværre den globale opvarmning.
Forskning viser ifølge den seneste rapport fra FN’s Klimapanel (IPCC AR6), at menneskeskabte aerosoler delvist har skjult eller mindsket opvarmningen fra drivhusgasser som CO2 gennem det seneste århundrede. I takt med at vi i midten af 1900-tallet begyndte at erkende de skadelige sundhedseffekter af aerosoler og siden har reduceret partikeludledningen af hensyn til folkesundheden – for eksempel ved at rense industriudledninger – er den afkølende effekt af aerosolerne aftaget. Og det har medført en accelereret temperaturstigning.
Hvis vi i fremtiden kun fokuserer på at reducere aerosoler uden samtidig at reducere drivhusgasudledningen, kan vi derfor risikere en hurtigere global opvarmning. Det understreger blot nødvendigheden af samtidig at sætte turbo på reduktionen af drivhusgasserne for at ramme en balance mellem forbedret luftkvalitet og klimastabilisering.
Naturlige udledninger af aerosoler kommer fra forskellige kilder som ørkener, vulkaner og bølgesprøjt på havene. Disse udledninger kan ændre sig afhængigt af klimaet. Forskere bruger avancerede klimamodeller til at forudsige disse ændringer. En stor samling af klimamodelkørsler, kendt som Coupled Model Intercomparison Project (CMIP6), viser, at naturlige udledninger af for eksempel støv kan variere meget mellem de mulige klimafremtider. Afhængig af klimascenariet, kan det variere mellem en lille reduktion og en betydelig stigning.
For eksempel lader udledninger af støv fra ørkener i Nordafrika, som Sahara, til at øges på grund af mindre regn og stærkere vinde. Omvendt kan udledninger fra ørkener i Asien, som Taklimakan og Gobi, falde på grund af forventet mere regn og svagere vinde. I USA kan områder som de sydlige Great Plains og sydvestlige områder opleve flere støvstorme i fremtiden på grund af mindre nedbør og stærkere vinde.
Disse naturlige ændringer i aerosoludledninger er vigtige at forstå, fordi de kan påvirke både klimaet og luftkvaliteten. Ved at studere disse ændringer gennem klimamodeller kan forskere bedre forudsige fremtidige klimaforandringer og finde måder at tilpasse sig dem på.
Aerosoler har tidligere hjulpet med at modvirke noget af den opvarmning, som drivhusgasser skaber. I 1960-1980 kunne de reducere op til 80 % af drivhusgassernes effekt, men i dag er det tal faldet (lyslilla pil) til omkring 20 %. Når vi begrænser luftforurening og udleder færre aerosoler, mister vi deres kølende virkning, og den globale opvarmning går hurtigere. Ved slutningen af dette århundrede forventes aerosoler kun at modvirke mellem 0 og 20 % af drivhusgassernes effekt, afhængig af hvordan udledningerne udvikler sig (forskellige farvede kurver). Kilde: Modificeret fra Bauer et al. (2022).
Omkring 80% af usikkerheden i de ændringer i energibalancen, der har drevet de hidtidige klimaændringer (kaldet klimaforcering – se faktaboks) skyldes aerosoler og deres komplekse samspil med skyer. Det skyldes, at aerosoler påvirker både solindstråling og skydannelse på måder, der er svære at kvantificere præcist. Direkte påvirker aerosoler klimaet ved at reflektere eller absorbere sollys, hvor sulfat-aerosoler har en kølende effekt, mens sod bidrager til opvarmning. Deres indirekte effekter opstår gennem skydannelse, hvor aerosoler fungerer som skykondensationskerner, hvilket ændrer skyernes refleksionsevne, levetid og evne til at danne nedbør
Denne kompleksitet gør det svært at vurdere, hvordan aerosoler samlet set påvirker klimaet over tid. Samtidig varierer aerosoleffekter regionalt, hvilket komplicerer klimamodellernes evne til at give præcise forudsigelser. Vi forskere arbejder derfor på at forbedre vores forståelse af aerosolernes rolle i klimaforandringer, da en bedre beskrivelse af deres effekter er afgørende for at forudsige fremtidens klimaudvikling.
På Aarhus Universitet bruger vi avancerede klimamodeller til at undersøge, hvordan aerosoler og skydannelse påvirker klimaet – både globalt og regionalt. Disse processer er komplekse, og en af de største usikkerheder i klimamodeller er netop, hvordan aerosoler dannes i atmosfæren. Processen involverer en lang række kemiske reaktioner og interaktioner, som endnu ikke er fuldt ud forstået, og selv små ændringer i modellernes antagelser kan have stor betydning for forudsigelserne af skydannelse og dens effekt på klimaet.
For at reducere denne usikkerhed ser vi blandt andet på naturlige kilder til aerosoler. Desuden udsender mikroorganismer flygtige organiske forbindelser – det vil sige stoffer, der let fordamper – og her er en af de vigtigste isopren, som planter og alger producerer, og som kan føre til dannelsen af nye partikler i luften. Vi undersøger også, hvordan biologiske partikler som bakterier, svampesporer og pollen spredes og påvirker skydannelse og klimaet.
For at sikre at vores modeller giver pålidelige resultater, tester vi dem løbende ved at sammenligne deres output med virkelige data – blandt andet aerosolprøver fra feltmålinger og satellitobservationer af skyer og atmosfæriske forhold. Takket være teknologiske fremskridt kan vi i dag lave mere avancerede simuleringer, hvor vi fanger flere detaljer og opnår større præcision. Dette arbejde er en central del af det europæiske forskningsprojekt CleanCloud, som vi leder. Her kombinerer vi feltmålinger, laboratoriestudier og modeludvikling for at opnå en bedre forståelse af, hvordan aerosoler og skyer interagerer, og hvad det betyder for klimaet. ♦