Kort Nyt (pdf) og som html:
Uventede planetbaner kan afsløre stjernesystemers historie
Hvordan opstår stjerner og deres tilhørende planeter, og hvordan ender planeterne i deres baner om stjernen? Det er spørgsmål, som astrofysikeren Simon Albrecht forsøger at besvare ud fra observationer af stjerner og planeter i vores galaktiske nabolag.
Af Henrik Bendix - med forsker Simon Albrecht
Liv baseret på silicium i stedet for kulstof – en død sild
Grundstoffet silicium ligner kulstof på flere måder, og det har fået forskere til at spekulere over, om liv på fjerne planeter kunne være baseret på silicium i stedet for kulstof som her på Jorden. Hvorfor det i praksis ikke kan lade sig gøre, får vi forklaringen på her.
Af Kai Finster og Niels Iver Winstrup Nielsen
Tornadoer – lokale, voldsomme og uforudsigelige
Tornadoer er et fænomen, de færreste danskere har oplevet på nært hold. Men tornadoer optræder hvert år i vores naboland Tyskland, og også i Danmark har vi de senere år oplevet vejrfænomener, der passer på en tornado. At varsle en sådan begivenhed på forhånd, er dog lettere sagt end gjort.
Af Jesper Eriksen
Mikroplast fra dæk – hvor stort et problem er det?
Bildæk er en stor kilde til mikroplast i miljøet – både når dæk slides ved kørsel, når de genbruges til for eksempel kunstbaner, eller når de repareres. Et dansk/kinesisk forskerhold har nu forsøgt at danne sig et overblik over, hvad man ved om plastpartiklerne og deres effekt på dyr og mennesker.
Af Birgitte Svennevig - med forsker Elvis Genbo Xu
Hvad dør danskerne af? Dødsårsager i et dataanalytisk perspektiv
Hvert år dør over 50.000 danskere. Med udgangspunkt i offentligt tilgængelige statistikker kigger vi her på, hvad disse kan fortælle om døden i Danmark.
Af Tony Lung Ca Hin, Laura Marie Lynggaard Nilsson, Laura Horsfall Folmer. Vejleder Palle Villesen
Helium-nanodråber og frielektronlasere - det perfekte match
Helium kan bruges til meget mere en festballoner og sjove stemmer. Ultrakolde nanodråber af superflydende helium kan bruges som nanolaboratorier til at undersøge indlejrede partikler. Og bruger man frielektronlasere til sine undersøgelser, åbner der sig helt nye muligheder for at få indsigt i fundamentale kemiske og fysiske processer.
Af Jakob Dall Asmussen, Björn Bastian, Ltaief Ben Ltaief og Marcel Mudrich
BAGSIDEN: Hot forskning
Årets nobelpris i Fysiologi eller medicin går til forskningen i molekylet, der gør chilie-frugter stærke, capsaicin.
Af Carsten R. Kjaer
Prøv bladet:
Et godt tilbud til nye abonnementer