AU

Klik-kemi som kollektivt kunstværk


Nobelprisen i kemi til Morten Meldal sidste år har inspireret naturvidenskabsformidler Matilda Tjelldén til et usædvanligt formidlingsprojekt, nemlig den kollektive skabelse af et godt to kvadratmeter stort broderi af den klik-kemiske reaktion.


Af Carsten R. Kjaer, Aktuel Naturvidenskab


Naturvidenskabelige opdagelser bidrager ikke bare til ny erkendelse og teknologisk udvikling – de kan også inspirere til kunstneriske udfoldelser. Og hvad kan næsten være mere kunstnerisk inspirerende end en frisk dansk Nobelpris?

I løbet af sommeren har gæster på biblioteker i Aarhus og Danmarks Tekniske Museum i Helsingør haft muligheden for at deltage i fremstillingen af et kollektivt kunstværk i form af et godt to kvadratmeter stort broderi inspireret af princippet i klik-kemi. Broderiet er en kunstnerisk fortolkning af den kemiske reaktion kobberkatalyseret azid–alkyn cycloaddition, som den danske kemiker Morten Meldal modtog Nobelprisen i kemi for i 2022.

Ideen til projektet kommer fra naturvidenskabsformidler Matilda Tjelldén ved Aarhus Kommune, og den er videreudviklet i samarbejde med tekstilkunstner Lene Bruun Kolff.

»Projektet med “Klik Kemi Broderi” går ud på at skabe et rum, hvor vi sammen kan tale om kemi og om nogle af de modeller, som naturvidenskaben anvender, alt imens vores hænder arbejder på et fælles værk. Natur­videnskab er for alle, og de resultater, som danske forskere opnår, kan vi alle føle ejerskab over og være stolte af«, fortæller Matilda Tjelldén.

Den helt konkrete inspiration er en faglig illustration af reaktionen, som blev publiceret i forbindelse med Nobelprisuddelingen, og som er gengivet i Aktuel Naturvidenskab nr. 5/2022.

»Vi har så i en meget dynamisk proces lavet en genfortolkning af denne illustration ud fra den præmis, at værket både skal være smukt at se på og fagligt korrekt i den forstand, at alt, hvad der er med på værket, kan begrundes i den videnskab, der ligger bag. Det har været en fantastisk proces, hvor inspirationen til udviklingen af værket er kommet fra alle mulige mennesker,« siger Matilda Tjelldén, der selv har en baggrund som fysik/kemi-lærer.

I processen har publikum både kunnet komme med ideer til, hvad der skulle med på værket og til at udfylde skitserne med broderi. I skrivende stund har cirka 200 personer i alle aldre bidraget til at skabe værket, og der vil stadig blive arbejdet på det frem til 1. januar 2024.

»Så der er stadig mulighed for at komme og deltage i skabelsesprocessen på DOKK1 i Aarhus eller andre biblioteker i Aarhus, som værket kommer rundt til. Og vi kan også finde ud af at tage værket med ud på andre lokaliteter, hvis nogen gerne vil lægge hus til skabelsesprocessen, og det passer ind i programmet,« slutter Matilda Tjelldén (e-mail: tkrma@aarhus.dk).