I november måned var en række af verdens førende forskere i biodiversitet samlet i Rio de Janeiro for at overvære prisoverrækkelsen i konkurrencen XPRIZE Rainforest – en af verdens største videnskabskonkurrencer. Blandt de præmierede projekter var en slags paraply, der kan flyves ind i en regnskov med drone og sættes af i kronen af de høje træer. Heroppe filmer, lytter og måler apparatet alle de dyr, der er i nærheden.
Projektet – kaldet ETH BiodivX – er et internationalt forskningssamarbejde ledet af forskere fra Schweiz og med deltagelse af forskere fra Aarhus Universitet. Her har ingeniørdocent Claus Melvad fra Institut for Mekanik og Produktion og professor Toke Thomas Høye fra Institut for Ecoscience sammen med deres respektive forskningsgrupper været med til at opfinde teknologien.
Særligt i trækronerne lever der masser af uopdagede arter, men forskerne har travlt, hvis de skal nå at kortlægge dem. Regnskoven forsvinder nemlig i disse år med faretruende hast. Desuden er trækronerne et temmelig utilgængeligt sted for de forskere, der udforsker regnskoven.
Opfindelsen har allerede vist sit værd. I løbet af de fem år konkurrencen løb over har forskerne opdaget 40 nye arter af insekter – alene i de trækroner, apparatet har siddet i.
Med prisen følger knap 1 million kroner, som gruppen kan bruge til at fortsætte projektet – og der er da også allerede stor interesse for opfindelsen, fortæller Toke Thomas Høye.
»Vi er i dialog med folk i både Centralafrika og Columbia, som er meget interesserede. Begge steder har de store områder med regnskov, og der kan vores teknologi muligvis gøre en stor forskel,« siger han.
Toke Høye blev i sin tid spurgt, om han ville være med i projektet og konkurrencen på grund af sin erfaring med billedgenkendelse af arter og fortolkning af biodiversitetsdata. Han kontaktede derefter Claus Melvad, som han vidste var superdygtig til at bygge og udvikle nye teknologier. Claus Melvads hold byggede derefter både en rover, der kørte rundt i regnskoven i Singapore og samlede prøver ind samt platformen til trækronerne.
Jeppe Kyhne Knudsen, Aarhus Universitet.