AU

Leoparden er presset af hyænen – på grund af os

Leoparden, som i forvejen er i væsentlig nedgang, taber konkurrencen til hyænen, når der er mennesker i nærheden. Det viser et studie af de to store rovdyr foretaget i det store naturområde Udzungwa i Tanzania, som er omringet af beboede områder.

»Vi mennesker bliver ved med at æde os ind på den smule vilde natur, der er tilbage i verden. Og når vi gør det, påvirker vi dyrelivet. Studiet her viser, at menneskelige forstyrrelser skubber til balancen imellem konkurrerende arter og giver hyæner en fordel,« siger postdoc Rasmus W. Havmøller fra Statens Naturhistoriske Museum. Da hyænerne er leopardernes eneste konkurrent i dette naturområde, er de to arters evne til at sameksistere vigtig for deres overlevelse. Og her er menneskers tilstedeværelse altså en væsentlig faktor:

»Lokalbefolkningen bryder sig bestemt ikke om leoparder, og derfor trækker leoparderne sig længst muligt væk fra mennesker. Hyænerne drager derimod nytte af, at mennesker ikke føler sig truet af dem og ikke forfølger dem. Derfor lever hyænerne tæt op ad de menneskelige beboelser og udnytter måske endda mennesker som skjold mod leoparderne,« fortæller Rasmus W. Havmøller.

Og fordi områderne tæt på mennesker også er de områder med flest byttedyr, øger det hyænernes mulighed for at udkonkurrere leoparderne og truer potentielt leopardens tilpasningsevne.

Studiet viser, at hunleoparderne ændrer markant adfærd, hvis der er hyæner i området.

»Så bliver de dagsaktive, hvor hyænerne primært er nataktive. Det skyldes formentlig, at hunleoparderne er mindre i kropsstørrelse end hyænerne og med al sandsynlighed vil tabe i en slåskamp over byttedyr,« siger Havmøller, som vurderer at hunleopardernes ændrede jagtmønster kan få konsekvenser:

»Hvis man åbner for mere turisme og bygger flere veje i nationalparken, vil hunleoparderne umiddelbart blive pressede, fordi de kan ikke kende safariturister – som er mest aktive om dagen – fra krybskytter. Over tid vil de nok lære, at safarifolkene ikke er farlige, men sker der et stort og hurtigt indryk i området, vil man formentlig se en nedgang i bestanden,« siger forskeren.


Maria Hornbek, Københavns Universitet. Kilde: Ecosphere, doi.org/10.1002/ecs2.4913