AU

Kamerateknologi skal lette genbrugen af plast

Plastik er i dag svært at genanvende, fordi plastikaffald er et miskmask af en lang række forskellige polymerer med forskellig kemisk sammensætning, samt fyldstoffer som farvestoffer, flammehæmmere og andre additiver, der giver et plastikprodukt dets specifikke egenskaber.

Et dansk trekløver bestående af Aarhus Universitet (AU), Syddansk Universitet (SDU) og virksomheden Newtec Engineering A/S vil nu udvikle en unik kamerateknologi, der for alvor kan gøre det lettere at genanvende plastikmaterialer.

Forskerne vil udvikle et meget højopløseligt såkaldt hyperspektralt kamera, som hurtigt og effektivt kan automatisere genkendelsen af forskellige typer af plast, således at plasten kan sorteres i så rene fraktioner som muligt. I dag kræver genanvendelse, at renheden af fraktionerne er mindst 95%, og denne renhed skal forbedres, hvis genanvendelsen skal øges.

Med hyperspektral kamerateknik optager man billeder med mange flere specifikke farvekanaler end med et regulært RGB-kamera, som kun har 3 (rød, grøn og blå). Målet i projektet er, at det hyperspektrale kamera skal opnå en spektral rækkevidde fra omkring 400 nm til 1.900 nm med en opløsning på kun 2 nm. Det er et meget ambitiøst mål for teknologien og vil gøre det muligt at afsløre eksempelvis uønskede brandhæmmere og pigmenter i plastikken. Stoffer, der kan være forbudte eller skadelige, og som således kan blive fjernet inden genanvendelse.

Mogens Hinge og forskningsgruppen Plastics and Polymer Engineering på Aarhus Universitet, der leder projektet, har tidligere bevist, at hyperspektral kamerateknologi kan revolutionere genanvendelse af plastik. Og jo højere opløsning og jo bredere spektralt område, det hyperspektrale kamera har, jo bedre. De ambitiøse mål for teknologien stiller strenge krav til kameraets optiske komponenter, og den udfordring skal løses i samarbejde med SDU NanoSyd, hvor Lektor René Lynge Eriksen står i spidsen for udviklingen af optikken. Projektet er støttet med 7,9 millioner kr. fra Innovationsfondens Grand Solutions program og har et samlet budget på 11,3 millioner kr.


Jesper Bruun Petersen, AU Engineering