AU


25 år med festlig kemi


Kemishowet ved Aarhus Universitet har 25 års jubilæum og ideeen har bredt sig.


Af Carsten R. Kjaer


Tilbage i 2001 bragte vi i Aktuel Naturvidenskab en artikel om en ny trend på universiteterne med at sætte naturvidenskab på showform. Og artiklen sluttede med den næsten profetiske forudsigelse: »… mon ikke aktiviteterne er kommet for at blive?« Her i 2023 kan vi vist roligt konkludere, at det er de! Den 29. marts i år kunne Kemishowet ved Aarhus Universitet således fejre sit 25 års jubilæum med et stort jubilæumsshow på Kemisk Institut.

Kemistuderende står for den daglige drift af Kemishowet, og de er gennemsnitligt afsted halvanden gang om ugen i sæsonen. »Formentlig er det i alt blevet til flere end 2000 shows gennem tiden,« anslår de to “kemishow'ere", Benedicte Marie Berg Svendsen og Christian Lund Rasmussen, der begge er kemistuderende.

Opskriften på et kemishow følger grundlæggende tre simple regler: Ingredienserne skal så vidt muligt bestå af hverdagskemikalier. Forsøgene skal nemt kunne udføres hjemme i køkkenet eller haven. Og man skal huske sikkerhedsbriller! Ifølge Benedicte og Christian har denne grundopskrift været bærende gennem alle årene, og traditionerne sikres ved, at nye show’ere oplæres af de “gamle”. »Men selvfølgelig sker der hele tiden udvikling – for eksempel er vi begyndt at have mere fokus på yngre publikum de seneste år ud fra den filosofi, at glæden ved naturvidenskab skal vækkes i børn, mens de er små, hvis det skal blive til en passion senere i livet«, siger de.

Kemishow blev startet i 1998 af de to kemistuderende Jacob Thorhauge og Martin Larsen. Kort efter blev også Peter Hald involveret, som i dag er sikkerhedsleder ved instituttet og stadig konsulent for showet. At han også har en baggrund som sprængstofekspert i forsvaret fornægter sig ikke, da showet byder på en del kontrollerede eksplosioner!

Bendicte og Christian fortæller, at enhver kemishow’er har sit favorit­forsøg. »Men vi er alle meget enige om, at et særligt dejligt forsøg er luminol-kolben, som vi udviklede i sidste år. Forsøget består af en kemiluminescens-reaktion, der sættes i gang af undertryk i kolben, hvilket opstår når en masse ammoniakgas opløses i et par dråber vand. Kemisk er det et fascinerende forsøg, og resultatet ser absolut spektakulært ud!«

Succesen med Kemishow fik hurtigt ideen til at brede sig, og derfor kan også andre danske scienceshows i de kommende år fejre 25 års jubilæum. At flere nye shows dukkede op affødte også en årlig begivenhed – DM i Scienceshow – som har været med til at holde traditionerne i hævd og deltagerne skarpe. Om kort tid (den 22. april) afholdes DM i Scienceshow i Aarhus. Det bliver helt sikkert festligt! ♦