AU

Artikler og ekstramateriale til Offentlige foredrag i Naturvidenskab


På denne side finder du artikler og undervisningsmaterialer beregnet på gymnasierne, der knytter an til udvalgte foredrag i foredragsrækken Offentlige Foredrag i Naturvidenskab - se også ofn.au.dk.

Artiklerne og ekstramaterialet er lavet som en del af projektet ”Brobygning på første række” finansieret af Novo Nordisk Fonden.


Det skal du gøre for at leve sundt og længe

Videnskaben får bedre og bedre styr på, hvad der skal til for at leve et langt og sundt liv. Professor Bente Klarlund Pedersen opsummerer den nyeste viden på området.

Se artiklen Det skal du gøre for at leve sundt og længe - samt undervisningsmaterialet

Dødelige pandemier – COVID-19 er hverken den første eller den sidste

I 1918 blev verden ramt af den hidtil mest dødelige pandemi i moderne tider, og i disse år hærger endnu en global dræber. Forskere er i et kapløb med tiden for at forstå, hvordan vi kan lære af fortidens pandemier for bedre at forstå nutidens modstykker. Artiklen tager udgangspunkt i professor Lone Simonsens foredrag: Pandemier i de sidste 200 år.

Se artiklen Dødelige pandemier – COVID-19 er hverken den første eller den sidste - samt undervisningsmaterialet

Sære sanser

Som mennesker kan vi ikke opleve verden ligesom dyr, der har andre sanser end de fem, vi selv er udstyret med. Men vi kan lære at forstå de sensoriske filtre, som dyrene oplever verden igennem. Og det letter på forståelsen, når sanserne principielt alle fungerer ud fra de samme grundprincipper. Artiklen tager udgangspunkt i professor Peter Teglberg Madsens foredrag.

Se artiklen Sære sanser - samt undervisningsmaterialet

Mikrober har magt til at gøre dig syg – og holde dig rask

Enhver ved, at mikrober i form af bakterier, arkæer, virus og svampe kan være farlige og gøre os syge. Men deres vigtigste rolle er faktisk, at de hjælper os med at holde os sunde og raske, siger professor Oluf Borbye Pedersen. Derfor skal vi passe på de mange sundheds-fremmende mikrober, som lever i og på os.

Se artiklen Mikrober har magt til at gøre dig syg - samt undervisningsmaterialet og quizzen

Rejsen ud i rummet

Rumforskning og rumrejser hænger uløseligt sammen. Raket- og rumteknologi sætter således grænserne for, hvad forskerne overhovedet kan undersøge, og rummissioner designes omvendt 100 % ud fra, hvilket formål de har. Aktuel Naturvidenskab har interviewet astrofysikeren Hans Kjeldsen om fascinationen ved rumfart.

Se artiklen Rejsen ud i rummet - samt ekstramaterialet

Indlandsisens fortid og fremtid

Indlandsisen rummer potentialet til at få vandstanden i verdenshavene til at stige med syv meter og trække den lune Golfstrøm væk fra Danmark, så det i fremtiden bliver hundekoldt her i landet. Derfor er det vigtigt, at forskere forstår både Indlandsisens nutid, fortid og fremtid. Det er professorerne David Lundbek Egholm og Nicolaj Krogh Larsen, der beskriver udviklingen.

Se artiklen Indlandsisens fortid og fremtid - samt ekstramaterialet

Universet har vokseværk

Både universet og vores viden om det vokser hele tiden. Gennem astrofysiske observationer og teoretiske landvindinger har vi efterhånden fået en god forståelse af vores dynamiske univers og dets historie. Men der er stadig meget, vi ikke forstår, siger professor Steen Hannestad.

Se artiklen Universet har vokseværk - samt undervisningsmaterialet