På denne side har vi samlet artikler fra Aktuel Naturvidenskab, som handler om forskellige emner, der er relevante i forhold til den aktuelle COVID-19-pandemi.
COVID-19 tests: Hvad tester de?
Formentlig vil tests en rum tid endnu fylde meget i kampen for at begrænse udbredelsen af coronavirus. Du får her en oversigt over, hvad de forskellige tests går ud på, hvad svaret betyder og hvilke begrænsninger de forskellige test har.
Mørketallet og de svære betingede sandsynligheder
Selv med en god test, der viser om man har antistoffer mod COVID-19-virus, er der ofte kun cirka 50 % chance for, at man reelt har haft sygdommen, selvom man tester positiv. Det får vi den matematiske forklaring på her.
Coronaforskning på speed
Når nøden er størst, er forskningen nærmest. Sådan synes Mads Albertsen fra Aalborg Universitet, at det bør være. Derfor har han og hans forskningsgruppe sat deres bakterieforskning på standby for i stedet at bruge al deres tid på at sekventere arvemasse fra coronavirus.
Kvantematematikere afslører smitteveje med corona
En gruppe kvantematematikere fra Københavns Universitet har sporet smitteveje af den nye coronavirus ved at analysere mutationer i danske coronavirussekvenser.
Dødelige pandemier – COVID-19 er hverken den første eller den sidste
I 1918 blev verden ramt af den hidtil mest dødelige pandemi i moderne tider, og i disse år hærger endnu en global dræber. Forskere er i et kapløb med tiden for at forstå, hvordan vi kan lære af fortidens pandemier for bedre at forstå nutidens modstykker.
Med mange links direkte til artikelarkivet...
Influenza - menneskets uforudsigelige følgesvend
(fra AN nr 2/2007)
Influenza er en af verdenshistoriens store dræbere. På trods af vores voksende forståelse af, hvordan influenza-virus udvikler sig og spredes, kan vi stadig ikke vurdere risikoen for en verdensomspændende epidemi af f.eks. fugleinfluenza.
https://galleri.au.dk/an/catalog/Artikler/r/931/viewmode=infoview/qsr=influenza
Influenzavirus skal stresses (fra AN 6/2009)
Influenzavirus har luret en vigtig mekanisme, der hjælper vores immunforsvar med at bekæmpe sygdommen. Forskerne er ved at kortlægge hvordan det sker, så vi kan komme immunforsvaret til undsætning.
https://galleri.au.dk/an/catalog/Artikler/r/878/viewmode=previewview/qsr=influenza
HIVs hemmelige sexliv (Fra AN 6/2004)
Evnen til at forandre sig og kombinere egenskaber på tværs af undertyper, gør HIV meget svær at bekæmpe. En måde at ramme virussen er at forhindre den i at parre sig, og forskere forsøger derfor at kortlægge HIV’s sexliv.
https://galleri.au.dk/an/catalog/Artikler/r/521/viewmode=previewview/qsr=virus
Din indre virus - den gode, den onde og den helt ukendte (Fra AN 6/2004)
Forhistoriske rester af virus ligger skjult i menneskets arvemateriale. De kan gøre os syge, men kroppen har overraskende nok også fundet anvendelse for dem, når nyt liv opstår. Ny forskning på Aarhus Universitet har udgravet flere velbevarede og hidtil ukendte levn af virus.
https://galleri.au.dk/an/catalog/Artikler/r/488/viewmode=previewview/qsr=virus
Viden om Den Spanske Syge styrker beredskabet mod fremtidige pandemier (Fra AN 5/2018)
Unikke danske data giver professor Lone Simonsen indblik i, hvordan Den Spanske Syge forløb for 100 år siden. Indsigten er med til at tegne et billede af, hvordan fremtidige pandemier vil opføre sig.
https://galleri.au.dk/an/catalog/Artikler/r/4159/viewmode=previewview/qsr=virus
Næse for virus
Roana Melina de Oliveira Hansen fra Syddansk Universitet vil gerne ”sniffe” sig frem til corona-virus ved hjælp af sensorer.
https://aktuelnaturvidenskab.dk/find-artikel/nyeste-numre/6-2020/bagsiden/
Bagsiden: Virtuelle pandemier
Det viser sig nu, at der også findes en virtuel pendant til corona-pandemien, som fandt sted i onlinespillet World of Warcraft tilbage i 2005.
https://aktuelnaturvidenskab.dk/find-artikel/nyeste-numre/2-2020/bagsiden/
Big datas Titanic? (Fra AN 3/2018)
Influenza-trackingtjenesten Google Flu Trends startede som en succes, men endte som en fiasko. Flu Trends viser de muligheder, der ligger i brugen af big data, men illustrerer samtidig de erkendelsesteoretiske faldgruber og etiske dilemmaer, som brug af store datasæt rummer.
https://galleri.au.dk/an/catalog/Artikler/r/4139/viewmode=previewview/qsr=influenza
HPV-vaccinen - En blanding af fakta og følelse (fra AN 6/2018)
Vi tror alle, at vi træffer rationelle beslutninger, men følelser spiller måske en større rolle end som så. Forfatterne har kigget på sagen omkring HPV-vaccinen.
https://galleri.au.dk/an/catalog/Artikler/r/4179/viewmode=previewview/qsr=virus