AU

Dart-mission rammer plet

Den 26. september i år kunne NASA annoncere, at deres DART-mission havde ramt plet – efter en 10 måneder lang flyvetur i rummet kolliderede rumsonden DART med den lille asteroide Dimorphos.

Kort tid derefter – den 11. oktober – kunne rumorganisationen så yderligere triumferende berette, at kollisionen havde ændret asteroidens bane, hvilket netop var formålet. DART-missionen skulle nemlig demonstrere, at det principielt er muligt at forsvare Jorden mod truende, civilisationsødelæggende meteoritnedslag ved at torpedere dem med missiler i form af for eksempel rumsonder afsendt fra Jorden.

Dimorphos kredser rundt om den større asteroide Didymos, og før kollisionen tog dette omløb 11 timer og 55 minutter. Nu er omløbstiden reduceret med 32 minutter med en usikkerhed på plus/minus to minutter. NASA havde defineret succeskriteriet som en ændring af omløbstiden på 73 sekunder eller mere, så man må sige, at missionen har været en stor succes. Alene det at ramme en klippeblok på kun 160 meter i diameter 11 millioner kilometer fra Jorden og med en hastighed på 22.530 km i timen må i sig selv siges at være lidt af en præstation.

Forskerne fortsætter nu deres studier af blandt andet de mange tons klippemateriale, der er udslynget fra Dimorphos i forbindelse med kollisionen. På billedet, som er taget med Hubble-teleskopet den 8. oktober, ses det som en lang hale, hvis form har ændret sig over tid. Rekylen fra denne materialeeksplosion har betydeligt forstærket DART-sondens skub mod asteroiden – i lighed med, at strømmen af luft ud af en ballon sender ballonen i modsat retning. ♦


Kilde: CRK, NASA