Behandling af langsom hjerterytme er en realitet for tusindvis af danskere. Hvert år får cirka 4.500 et livsnødvendigt behov for at få indopereret en pacemaker. Pacemakeren overtager via et stykke batteridrevet elektronik den elektriske puls i hjertet, hvis hjerterytmen er for langsom.
Desværre har pacemaker-batterier begrænset levetid, og derfor har patienterne hidtil været nødt til at gennemgå en operation hver gang, batteriet skal skiftes ud.
Nu har forskere på Aalborg Universitet i samarbejde med professor Sam Riahi fra hjertemedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital udviklet en særlig mini-generator, som kan levere livslang strøm til pacemakeren. Derved undgår brugeren at skulle have udskiftet pacemakeren.
Opfindelsen udgør ifølge Sam Riahi et paradigmeskifte inden for pacemakerbehandling.
»Udviklingen af den nye mini-generator, der kan forsyne en pacemaker med livslang strøm, er ikke kun interessant for den industri, som allerede producerer implantérbare elektroniske apparater til hjertet. Den vil også resultere i betydelige fordele for patienterne,« siger han.
»I dag er det sådan, at batteriet til pacemakeren holder i op til 10 år, hvorefter det skal skiftes ud. Men med en strømforsyning, som kan levere strøm på ubegrænset tid, undgår patienten at skulle opereres igen, og derved reduceres risikoen for forskellige komplikationer betydeligt«.
Det selvopladelige batteri, som forskerne har opfundet, er baseret på bevægelsesenergi. Det forklarer Alireza Rezaniakolaei, som er lektor på AAU Energi:
»Bevægelsesenergi – eller såkaldt piezoelektrcitet – er en slags fysisk effekt, som i dette tilfælde sker, fordi der genereres elektriske ladninger på flader af en krystal. Det sker, når krystallen udsættes for et tryk eller et træk. På den måde sørger krystallen for at generere elektrisk opladning i form af bevægelsesenergi, og pacemakeren kan høste den bevægelsesenergi, som hjertemuskulaturen aktivt skaber«, lyder det.
Af David Graff, Aalborg Universitet.