AU

Så flyver sundhedsdronerne

Den 30. maj fløj en sundhedsdrone fra Svendborg Sygehus til Ærø-hospitalet i Ærøskøbing – en tur på 50 kilometer i 80 meters højde. Den officielle testflyvning var en milepæl i projektet HealthDrone, som skal integrere droner i det danske sundhedsvæsen. Bag projektet står et partnerskab bestående af OUH, Falck, Holo, Unifly, Scandinavian Avionics og Syddansk Universitet. HealthDrone er i gang med at udvikle og teste droner til transport af blodprøver og medicin mellem Ærø, Svendborg og Odense.

Den første version af dronen kan bringe blodprøver fra det lille øsamfund til laboratoriet. På længere sigt er det planen, at også medicin og udstyr skal transporteres mellem sygehuse, laboratorier, lægehuse, plejehjem og hjemmeplejen. Den 2,5 kilo tunge batteridrevne drone har et vingespænd på 2,8 m og kan flyve med 100 km i timen. Den styres fra et kontrolrum i København.

Fordelen ved at bruge droner er, at korrekt behandling af patienter kan foregå hurtigere. Transporttiden med dronen er 40 minutter, hvilket er langt hurtigere end med bil og færge.

Det er exceptionelt i europæisk sammenhæng, at dronerne kan få lov at flyve uden at lukke luftrummet ned. Det skyldes blandt andet, at der er udviklet en metode til at tracke helikoptere og fly, så dronen kan manøvrere uden om dem.


CRK, Kilde: Det tekniske Fakultet, SDU.