AU

Tal ordentligt til dyrene

Heste, grise og vildheste kan skelne mellem negative og positive lyde fra deres artsfæller og deres nære slægtninge, men også når mennesker taler. Det viser ny forskning på Københavns Universitet og ETH Zürich. Projektet er et internationalt samarbejde, mellem forskerne Anne-Laure Maigrot og Edna Hillmann samt Københavns Universitets Elodie Briefer fra Biologisk Institut.

»Resultaterne viser, at både domesticerede grise og heste-, såvel som asiatiske vildheste er i stand til at kende forskel, både når lydene kommer fra deres egen art, fra deres nære slægtninge, men altså også når et menneske taler,« forklarer Elodie Briefer.

Forskerne afspillede både optagelser af dyrelyde og menneskelige stemmer fra skjulte højt­talere med meget høj lydkvalitet for at sikre de naturlige frekvenser, som dyrene hører bedst.

Lydene blev afspillet i sekvenser med enten en positivt eller negativt ladet lyd først, så en pause og dernæst lyde med modsatte valens, altså den modsatte følelse.

Dyrenes reaktioner blev optaget på video, som forskerne efterfølgende kunne bruge til at observere og registrere dyrenes reaktioner ud fra en række kategorier kendt fra tidligere studier – alt fra ørenes position til dyrets bevægelser eller mangel på samme.

Et interessant resultat lå i den rækkefølge, som lydene blev afspillet i. Sekvenser, hvor den negative lyd blev afspillet først, udløste kraftigere reaktioner, også når det gjaldt den menneskelige tale.

Det tyder ifølge Elodie Briefer på, at den måde, vi taler på i nærheden af dyr, og måden, vi taler til dyrene på, kan have betydning for deres trivsel.

»Det betyder, at vores stemmer har en direkte indflydelse på dyrenes emotionelle tilstand, hvilket er meget interessant fra i dyrevelfærdsperspektiv,« siger hun.

Ikke alene rejser den viden etiske spørgsmål omkring vores syn på dyrene – og omvendt, den kan også være et konkret afsæt til at forbedre dyrenes daglige trivsel, for de mennesker, der arbejder med dem.


Kristian Bjørn-Hansen, KU. Videnskabelig artikel: BMC Biology vol. 20, Article number: 106 (2022)