Som bekendt holder en sæbeboble sjældent mere end ganske få minutter, før den springer. Det skyldes, at væsken, der udgør boblens skal, relativt hurtigt drænes væk på grund af fordampning og tyngdekraftens påvirkning. Forskere har tidligere fremstillet bobler, der havde en levetid meget længere end almindelige sæbeboler, men det har krævet en meget nøjagtig kontrol af deres ydre miljø for at opretholde dem over tid, og samtidig er de mindsket i størrelse med tiden.
Michael Baudoin og kolleger fra universitetet i Lille, Frankrig, har nu sat en ny og imponerende rekord: De har lavet sæbebobler, som holdt i 465 dage i en ganske almindelige atmosfære – mere end 200.000 gange længere tid end almindelige sæbebobler holder under tilsvarende forhold.
Boblerne lavede forskerne ud fra en blanding af vand, glycerol og mikroskopiske plastikpartikler, og de monitorerede derefter, hvordan boblernes masse og form ændrede sig med tiden. Det viste sig, at boblerne forblev praktisk taget uændrede i mere end et år. Som forklaring på boblernes ekstremt lange levetid forslår forskerne, at plastikpartiklerne forhindrer, at tyngdekraften dræner væske fra boblen, mens glycerol modvirker fordampning ved at absorbere vand fra den omgivende luft.
Forskerne håber, at de i fremtidige undersøgelser vil kunne afgøre, hvordan variationer i sæbeboblens sammensætning og det omgivende miljø påvirker stabiliteten af boblen.
CRK, Kilde: Phys. Rev. Fluids 7, L011601