AU

Synspunkt: Oplysningspligt (pdf) ved Kaj Sand-Jensen

Forskning og nyheder

Drevet af lyset – fotosyntesen på arbejde
Overskudsenergi fra fotosyntesen kan i princippet omdirigeres til brug i andre reaktioner. Og det kan være vejen til bæredygtig produktion af fx medicin og naturstoffer.
Af Bibi Ziersen, Poul Erik Jensen, Lærke Münter Lassen og Helle Juel Martens.

Bohrs atomteorifylder 100 år (pdf)
Med Niels Bohrs atomteori fra 1913 indledtes et nyt og frugtbart kapitel i fysikhistorien. I denne jubilæumsartikel fortæller Helge Kragh om, hvordan teorien blev til, og hvad den egentlig gik ud på.
Af Helge Kragh   

Bohrs første hit i 1913
Einstein publicerede fire afhandlinger i 1905. Kun én af dem blev belønnet med nobelprisen. Niels Bohr publicerede fire afhandlinger i 1913. Her er historien om den, han ikke fik nobelprisen for, men som ikke desto mindre har stor gennemslagskraft den dag i dag.
Af Peter Sigmund

Fosterlivet kan bestemme dit helbred (pdf)
Dit barn bliver hvad du spiser. Det er den radikale omskrivning af, at det har vist sig, at fosterets ernæring under graviditeten kan have stor betydning for, om barnet bliver genetisk disponeret for at udvikle en række livsstilssygdomme.
Af Mette Olaf Nielsen og Anna Hauntoft Kongsted


Rejsen under jorden
Dannelsen af skyer er en af de store ubekendte faktorer i klimasystemet. Men for at undersøge dem skal man ikke nødvendigvis stige til vejrs. Man kan også tage langt ned under jorden.
Af Jens Olaf Pepke Pedersen

Træning, robotter og velfærdsteknologi
Træningsrobotter er et lovende redskab til genoptræning af patienter med lammelser. En af udfordringerne er, at det kan være svært at motivere folk til at træne maksimalt, når træningspartneren er en robot, der aldrig bliver træt. Men det kan løses med computerkode, der overtrumfer den indre komfortdjævel.
Af Anders Stengaard Sørensen

Stine til kamp mod rygerlunger
Stine Gissing Madsen, der læser til civilingeniør, samarbejder med læge om at udvikle løsninger til at forebygge KOL, også kaldet rygerlunger.
Af Mette Christina Møller Andersen og Stine Gissing Madsen

Computermodel med tryksår
Ved hjælp af computermodeller og laboratorieforsøg, hvor celler udsættes for mekanisk påvirkning, forsøger forskere ved Aalborg Universitet at afsløre de grundlæggende mekanismer i udviklingen af tryksår. Metoderne kan også bruges til mange andre ting som fx udvikling af bedre sportsudstyr.
Af Christian Gammelgaard Olesen

Når reflekser sætter i gang
I 2010 præsenterede forskere ved Aalborg Universitet en ny metode, der ved aktivering af afværgerefleksen, kan hjælpe med til at få delvist lamme til at gå normalt igen. Vi kigger her nærmere på metoden og dens muligheder.
Af Ole Kæseler Andersen, Erika G. Spaich og Carsten Dahl Mørch

Grafikkort sætter Newton på speed
Vores pc’ere gemmer i dag på grafikkort, der for de bedstes vedkommende byder på en enorm regnekraft set i forhold til prisen. Denne regnekraft udnytter forskerne nu i stor stil.
Af Jesper S. Hansen, Nicholas P. Bailey, Jeppe C. Dyre og Thomas B. Schrøder

Perspektiv og debat

Fantasi til at være interdisciplinær (pdf)
På bagsiden af Aktuel Naturvidenskab 6, 2012, skriver Carsten R. Kjaer at han muligvis har en for begrænset fantasi til at komme i tanke om eksempler, hvor »… naturvidenskabelig forskning på det lavpraktiske niveau vitterligt befrugtes af metoder og tankesæt fra helt andre hovedområder.«
Af Anna Julie Rasmussen

Edderkopper på Zoologisk Museum

Boganmeldelse: Meteoritter ved Gunnar Larsen

Synspunkt: Oplysningspligt (pdf) ved Kaj Sand-Jensen

Bagsiden: Når det bliver svært... (pdf)
Drømmen om den store økonomiske gevinst er en vældig drivkraft i vores samfund. Hvis man gerne vil have løst et eller andet problem, kan det derfor være en god ide at lokke med en stor kontant
pengepræmie. Og det gælder vel også videnskabelige problemstillinger må rationalet have været, da...
Af Carsten R. Kjaer

Kort nyt & Aktuelt
Kæmpestjerne på vej mod støvmur, Minedrift på asteroider, Eksplosiv robot, Tungere standardkilogram og Æstetisk videnskab.

Prøv bladet: et godt tilbud til nye abonnementer