Aarhus Universitets logo
Find
AU
Du er her:
Aktuel Naturvidenskab
Undervisningsmateriale
Quizzer
Biologi
Umami-synergi
Aktuel Naturvidenskab
Abonnement
Find artikel
Undervisningsmateriale
Alle opgavesæt
Biologi
Bioteknologi
Fysik
Kemi
Klima
Naturgeografi
Quizzer
Biologi
Fysik & Astronomi
Geologi
Kemi
Klima & Miljø
Matematik
Medicin
Teknologi
Perspektiv
Temaoversigter
Museer
Om os
Hvad har vist sig som en stor udfordring for at opstille videnskabeligt funderede teorier for, hvilke typer fødevarer, der passer godt sammen?
At man ikke har metoder, der kan identificere molekyler i fødevarer, som har indflydelse på smagen.
At smag i meget høj grad er kulturelt betinget.
At der ikke er enighed om, hvad der skal opfattes som en fødevare.
En af grundpillerne i den molekylærgastronomiske bølge var den såkaldte ”food-pairing” hypotese, som led skibbrud i 2011. Hvad gik denne hypotese ud på?
At overlap i visse aromamolekyler er årsagen til, at fødevarer passer godt sammen.
At en ret skal indeholde komponenter fra mindst 3 af 10 overordnede molekyle-kategorier, for at den er velsmagende.
At fødevarer skal sammensættes mest muligt utraditionelt, så de ”kortslutter” vores kulturelle fordomme.
Hvad er umami?
En grøntsag fra Sydøstasien, som har en hel unik smag, det for nylig er lykkes at genskabe syntetisk.
En bevægelse indenfor gastronomikredse, der har fokus på smagskombinationer.
En grundsmag på linje med sur, sød, salt og bittert.
Hvordan fremkommer umami-smagen?
Ved at kombinere fødevarer rige på fedt og protein.
Ved at glutamat (saltet af den frie aminosyre glutaminsyre) binder til en specifik receptor for umami i vores smagsløg.
Ved en samtidig påvirkning af receptorerne for alle grundsmage.
Hvad er det særlige ved umami-smagen?
At den kan forstærkes meget kraftigt, hvis der samtidigt med glutamat bindes frie nukleotider til umami-receptoren.
At cirka halvdelen af befolkningen slet ikke kan smage den.
At den opfattes vidt forskelligt i forskellige kulturer.
Hvorfor kan såkaldt umami-synergi give et godt fundament for en videnskabelig tilgang til at sammensætte fødevarer?
Fordi umami er den eneste smag, men objektivt kan måle på.
Fordi man har identificeret samtlige molekyler, der kan indgå i umami-synergi.
Fordi det baserer sig på human fysiologi uafhængigt af madkulturer.
Alle biologi quizzer
Kolesterol
Selv-gødende planter
RNA-teknologi og sygdom
Hundens oprindelse
Methan-ventilen
Kampen mellem kønskromosomerne
Rewilding – bisoner og vildheste i den danske natur?
CRISPR: Fremtidens behandling af genetiske sygdomme
Hvad har vi lært af 3 år med Covid-19?
Myrernes forunderlige verden
Jagten på den forsvundne drivhusgas
Entomophthora: Fluernes herre
På opdagelse i cellens calciumkanaler
Antibiotika og husdyr
Bevaringsgenomik
Biodiversitet
Cellens kommandocentral
Den blomstrende skoveng
Dødelige pandemier
Exoplaneter
Flagermus
Fremtidens biodiversitet
Genetiske flaskehalse
Hvor stærk er chili?
Insekters evne til at tåle kulde
Kend din arkæ
Magtfulde mikrober
Marsvin morsekoder
Matematik og menneskets udvikling
Plantekonkurrence
Planter i skyggen
Slangens hemmeligheder
Slangens proteinsyntese
Sære sanser
Tangskove modvirker global opvarmning
Umami-synergi
Revideret 22.05.2024
-
Kontakt Aktuel Naturvidenskab