Aarhus Universitets logo
Find
AU
Du er her:
Aktuel Naturvidenskab
Undervisningsmateriale
Quizzer
Biologi
Hvor stærk er chili?
Aktuel Naturvidenskab
Abonnement
Find artikel
Undervisningsmateriale
Alle opgavesæt
Biologi
Bioteknologi
Fysik
Kemi
Klima
Naturgeografi
Quizzer
Biologi
Fysik & Astronomi
Geologi
Kemi
Klima & Miljø
Matematik
Medicin
Teknologi
Perspektiv
Temaoversigter
Museer
Om os
De fleste vil sige, at chili smager stærkt. Men er ”stærk” en smag?
Ja, stærk er en grundsmag ligesom sur og sød.
Ja, stærk opstår som en kombination af de fem accepterede grundsmage.
Nej, stærk er ikke en rigtig smag.
Hvad kalder man den gruppe af kemiske stoffer, der gør chili stærk?
Capsaicinoider.
Flavonoider.
Carotenoider.
Hvorfor giver chiliens indholdsstoffer os en brændende fornemmelse i munden?
Fordi det er den følelse, der er forbundet med smagen ”stærk”, der har en særlig receptor i smagsløgene.
Fordi chiliens indholdsstoffer rent kemisk stimulerer nerveender i mundens slimhinder, der også er følsomme over for kulde og varme.
Fordi stimulering af receptorerne for de fem grundsmage til sammen netop giver en brændende fornemmelse.
Den mest udbredte skala til at måle styrken af chilier er den såkaldte Scoville-skala (SHU – der står for Scoville Heat Units). Hvad bygger den på?
Måling af koncentrationen af chiliens indholdsstoffer.
Hvordan personer oplever styrken.
Hvordan brændende varme påvirker tungen.
Hvilke 2 af følgende faktorer har ifølge de danske forskere størst betydning for styrken af chili, der dyrkes i Danmark?
Mængden af sol.
Chiliens arveanlæg.
Temperaturen.
Modenhedsgraden.
Hvilke 2 af følgende planter giver ligesom chili en stærk og brændende smag?
Umodne slåenbær.
Sort peber.
Peberrod.
Grønne tomater.
Chiliplanten stammer fra...
Kina.
Indien.
Sydamerika.
Europa.
Alle biologi quizzer
Kolesterol
Selv-gødende planter
RNA-teknologi og sygdom
Hundens oprindelse
Methan-ventilen
Kampen mellem kønskromosomerne
Rewilding – bisoner og vildheste i den danske natur?
CRISPR: Fremtidens behandling af genetiske sygdomme
Hvad har vi lært af 3 år med Covid-19?
Myrernes forunderlige verden
Jagten på den forsvundne drivhusgas
Entomophthora: Fluernes herre
På opdagelse i cellens calciumkanaler
Antibiotika og husdyr
Bevaringsgenomik
Biodiversitet
Cellens kommandocentral
Den blomstrende skoveng
Dødelige pandemier
Exoplaneter
Flagermus
Fremtidens biodiversitet
Genetiske flaskehalse
Hvor stærk er chili?
Insekters evne til at tåle kulde
Kend din arkæ
Magtfulde mikrober
Marsvin morsekoder
Matematik og menneskets udvikling
Plantekonkurrence
Planter i skyggen
Slangens hemmeligheder
Slangens proteinsyntese
Sære sanser
Tangskove modvirker global opvarmning
Umami-synergi
Revideret 22.05.2024
-
Kontakt Aktuel Naturvidenskab