AU

Røntgenmetode kommer skibsvrag til hjælp

Med en ny og avanceret røntgenmetode er forskere fra blandt andet Københavns Universitet i samarbejde med et engelsk museum lykkedes med at identificere mikroskopiske svovl- og zink-holdige stoffer, der stille er i gang med at æde sig gennem vraget af det 400 år gamle engelske krigsskib The Mary Rose. Ny information, som det indtil nu har været umuligt at få ud af træet.

Mary Rose var i 1500-tallet kronjuvelen i den engelske flåde under Henrik 8. og er i dag en uvurderlig kulturskat. Men bakterier og kemikalier æder hele tiden en lille smule af det 400 år gamle vrag, som i dag er udstillet på museum i Portsmouth Historic Dockyard. Men nu får konservatorerne en stor hjælpende hånd.

Forskerne har analyseret træet fra Mary Rose med en ny metode, der til dels kan sammenlignes med det, der sker i en CT-scanner, som man kender fra hospitalerne. Forskellen er bare, at forskerne har kombineret CT-scanningen med såkaldt røntgenspredning, som kan bruges til at analysere materialers struktur på atomart niveau. På den måde har de kunnet opdage og kortlægge, hvilke skadelige stoffer der findes i træet fra skibet, så man bedre kan bevare det i fremtiden.

Med den nye metode, der hedder x-ray computed tomography with pair distribution function analysis (ctPDF), er der forsat håb for det gamle skib og andre fund fra fortiden verden over. Ved hjælp af metoden identificerede forskerne i projektet en række skadelige stoffer, som ødelægger træet, når de for eksempel tages op fra havet og udsættes for ilt, blandt andet zink-sulfider.

Mary Rose sank i 1543 under et søslag mod Frankrig og blev først bjærget i 1982 i det, der fortsat er verdens dyreste vragbjærgning og som blev fulgt på live-TV af 60 millioner mennesker. 19.000 genstande fra Tudor-kongeriget blev dengang fisket op fra havet sammen med skibet.


Af Michael Skov Jensen, KU