AU

Indhold - blad nr. 6-2017:

Danmarks lumske ler (pdf)
I undergrunden under Danmark findes plastisk ler – en jordtype, som har udfordret ingeniører i årtier. Nu skal et nyt forskningsprojekt gøre os klogere på lerets opførsel, så skader på bygninger og anlæg bedre kan undgås i fremtiden.
Af Thomas Rye Simonsen

Synspunkt:  Kan videnskaben måles og vejes?
Videnskab handler om at måle og veje, det har vi vidst siden Galilei. Men hvad med videnskaben selv? Kan den måles og vejes objektivt som ethvert andet naturfænomen?
Ved Anders Smith

Forskning og nyheder

Danske han-ørreder er igen rigtige hanner
Forskerne fandt en udbredt feminisering blandt nogle bækørred-hanner i fynske vandløb i perioden 2000-2004, men fra 2010-2016 konstaterede de, at denne feminisering af hanfiskene var fuldstændig forsvundet.
Af Birgitte Svennevig

Når musklerne ældes
Hvorfor er der ingen 60-årige atleter, der topper verdensranglisten? Fordi de er blevet for gamle og musklerne for svage. Men hvad sker der egentlig med vores muskler, når vi ældes, og kan vi gøre noget ved det?
Af Kathrine Nielsen

Danmarks lumske ler
I undergrunden under Danmark findes plastisk ler – en jordtype, som har udfordret ingeniører i årtier. Nu skal et nyt forskningsprojekt gøre os klogere på lerets opførsel, så skader på bygninger og anlæg bedre kan undgås i fremtiden.
Af Thomas Rye Simonsen

Jagten på skrumpefrit glas
De fleste glastyper flyder ved stuetemperatur så langsomt, at glasset i praksis er uforanderligt. Men når man opvarmer glas – fx i forbindelse med produktion af skærme til mobiltelefoner – er bittesmå volumenændringer i glasskærmene et reelt problem. Med det rette kemiske design af glasset, kan det problem formentligt løses.
Af Tobias K. Bechgaard og Morten M. Smedskjær

Tyngdebølger (artikel) - Tyngdebølger (artikel med ekstramateriale)
Kun to år og fire spændende målinger efter man første gang kunne bekræfte eksistensen af det fysiske fænomen kaldet tyngdebølger, står det klart, at tyngdebølger tilbyder et helt nyt og enestående værktøj til at udforske og bedre forstå vores forunderlige verden.
Af Marianne Vestergaard, Troels Harmark og Niels Obers

Kan forståelsen af et enzym løfte humøret?
Et nyt forskningsprojekt skal afklare samspillet mellem strukturen og funktionen af et enzym, som spiller en central rolle i produktionen af “humørmolekylet” serotonin i hjernen. Enzymet kan nemlig være et interessant mål for nye lægemidler mod depression.
Af Carsten R. Kjaer

Perspektiv og debat

Camp Century – en “varm kartoffel” fra den kolde krig
Et enormt missilforsvar gemt under Grønlands indlandsis stod på den amerikanske hærs ønskeliste i slutningen af 1950’erne. Forskningslejren Camp Century skulle bane vejen for projektet, men den blev ingen succes og har siden flere gange givet anledning til kriser mellem Danmark og Grønland.
Af Henry Nielsen og Kristian Hvidtfelt Nielsen

Hvad er meningen med livet?
Uden at indregne den omstændighed, at hver eneste livsform har et indre formål, kan vi ikke forstå fænomenet liv. Men det betyder til gengæld ikke, at der dermed findes et stort samlende formål med det hele.
Af Jesper Hoffmeyer

Boganmeldelse: Pascal - Matematik og mirakler
Anmeldt af Vagn Lundsgaard Hansen

Bagsiden: Parringskald for døve øren
Et internationalt forskerhold viser, at to arter af græskarfrøer tilsyneladende er fuldstændig døve overfor deres egne lyde.
Af Carsten R. Kjaer

Kort Nyt
Matematisk model hjælper domstolene , Hvor sur er jorden egentlig?, Ny metode til at genanvende platin, Første danske søheste-fund i 50 år, Truslen fra supervulkaner og  Nye bogstaver i biologiens alfabet.

Prøv bladet:
Et godt tilbud til nye abonnementer