AU

Studerende vil dyrke salat i fem etager

Spinat spiret i kokosfibre og dyrket i vand i fem lags højde. Uden jord og med minimalt vandforbrug i såkaldt vertical farming. Det er målet for fire ingeniørstuderende fra Det Tekniske Fakultet i Odense og Sønderborg, som bogstaveligt talt har plantet frøet til en spirende forretning, mens de stadig er studerende på universitetet.

»Det er ikke noget, som er ret udbredt i Danmark, men i andre lande i Europa som Holland bliver vertical farming brugt i større udstrækning, lyder det fra Rudy Mandrup Cazelles.«

Den 24-årige ingeniørstuderende afleverede sit speciale på Product Development and Engineering på Det Tekniske Fakultet i Odense før sommerferien. Sammen med sine medstuderende Jacob Høj Copeland, Oskar Pazylbekov og Iris M. Madsen står han bag startupfirmaet Hydrovertic, som vil udvikle systemer til brug i vertical farming.

»Vi vil hjælpe de mange små gartnerier, der gerne vil tage konkurrencen op med store leverandører, og som gerne vil lægge en del af produktionen om, så de dyrker smartere og mere effektivt. Der er et stort potentiale hos de producenter, der endnu ikke har automatiseret deres produktion, og så kan de udnytte pladsen endnu bedre,« siger Iris M. Masen. Firkløveret fik før sommerferien 196.000 kroner i kapital fra den såkaldte LAG-pulje i Syd-, Øst og Midtfyn. Den er del af de Lokale Aktions Grupper (LAG), som fordeler midler fra Den Europæiske Landbrugsfond til udvikling af landdistrikterne.

De fire er ved at indrette lokaler i Rudme på Midtfyn, hvor de snart lægger de første frø i jorden – eller rettere kokos-fibre. Muld er nemlig erstattet af kokosfibre, hvor afgrøderne skal spire i en lille skål i en god håndfuld dage. Derefter bliver de unge planter flyttet over i bakker med vand – i fem lag, så man udnytter højden i lokalet. Lokalet i Rudme er på 64 kvadratmeter, men ved at gå i højden bliver pladsen altså mange-doblet.

»Faktisk gør vi det kun i fire lag her i Rudme, for der er lige lavt nok til loftet her,« siger Jacob Copeland, som er ansvarlig for at bygge og konstruere produktet. Jacob Copeland, Rudy Mandrup Cazelles og Oskar Pazylbekov startede ud som del af talentprogrammet hos SDU Entrepreneurship Labs sammen med 24 andre udvalgte studerende, som over et år har arbejdet med alt fra idéudvikling, etablering af en startup og de første salg i universitetets rammer.


Jakob Haugaard Christiansen, TEK Kom., SDU