AU

Når der går sport i kunstig intelligens

Kameraet er øjnene og software hjernen, når computer vision anvendes på sportsbegivenheder som fodbold, golf eller badminton. Fors­kerne Rikke Gade og Thomas Moeslund fra Aalborg Universitet har i samarbejde med kolleger fra University of Liege udviklet et system, hvor kameraer optager en hel fodboldkamp og efterfølgende kører optagelsen gennem en nyudviklet algoritme. Algoritmen er i stand til − uden menneskelig indblanding − at generere et kort videoresumé, der indeholder højdepunkterne, såsom mål, gule og røde kort, frispark osv.

I mange år har kameraer filmet sportskampe, hvorefter blandt andet sportsjournalister har siddet og set optagelserne igennem for at udtage de sekvenser, der var de mest interessante. I dag kan stort set hele processen foretages uden menneskelig indblanding.

Computer vision giver i det hele taget mange nye muligheder inden for sportsverdenen. Teknikken kan være et supplement til eller ligefrem en erstatning af de mange sportsanalytikere, som gennemtrevler timevis af sportskampe, analyserer og konkluderer, eksempelvis på en modstanders typiske reak­tionsmønster. Det kan være, at modstanderen i en badmintonkamp altid reagerer med et bestemt slag, når denne henter en fjerbold i bageste højre hjørne, eller at det ofte fører til frispark, når en bestemt midtbanespiller sender fodbolden bagud til en holdkammerat.

Ud over at kunne anvendes til at lægge taktik forud for mødet med en modstander kan computer vision også bruges til forbedring af en sportsudøvers egne præstationer, for eksempel ved at computeren påpeger forskellige hensigtsmæssige − eller uheldige − reaktionsmønstre i givne situationer.

For at kunne udføre de forskellige opgaver skal computeren selvfølgelig først have input – nærmest ligesom et barn, der lærer ved at betragte en masse andre børn og voksnes handlinger og reaktioner. Rikke Gade forklarer det således:

» Vi har trænet algoritmerne ved at bruge et datasæt på 500 internationale fodboldkampe, hvor tidspunkterne for forskellige begivenheder manuelt er markeret. Vi er nu nået dertil, hvor algoritmerne er stærke nok til at automatisere analysen af selv disse komplekse sportsvideoer. Det er en stor fordel, da en computer kan behandle enorme mængder data i døgndrift uden at blive træt, og den kan gøre det langt hurtigere end et menneske«. 


Af Nelly Sander, AAU.