AU

Molekylær lokkedue kan snyde coronavirus

SARS-CoV-2; den virus, der er ansvarlig for coronapandemien, ramte os for et år siden og vendte vores liv på hovedet. Selv om der er sat gang i vaccinationsprogrammer over hele verden, ved vi endnu ikke, hvor længe vaccinen kan beskytte os, og om de vacciner, der allerede er godkendte, virker mod de nye virusvarianter. Det ser desuden ud til, at vacciner ikke kan forhindre sygdom hos mennesker, som allerede er smittede, og der findes ingen lægemidler, der kan helbrede smittede mennesker.

Ny forskning fra lektor Jasmin Mecinovic og kolleger på Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, Syddansk Universitet, præsenterer nu et stof, der kan danne grundlag for udvikling af medicin mod COVID-19.

»Vi bruger en tilgang, hvor vi efterligner naturen. Ideen er at forhindre virussen i at trænge ind i kroppens celler. Hvis virussen ikke trænger ind i cellerne, kan den ikke overleve. Virussen bliver i stedet ødelagt af vores immunsystem – og dermed afværges infektionen,« forklarer Jasmin Mecinovic.

SARS-CoV-2 tilhører den familie af coronavirus, der er opkaldt efter den karakteristiske kroneformede kappe, som beskytter virussens kernemateriale, RNA, mod at blive beskadiget. I kappen sidder nogle proteiner, der kan bryde ind i en værtscelle, så virus kan komme ind.

Når virus skal bryde ind i en celle og inficere den, interagerer proteinerne med et bestemt enzym i cellen, der kaldes en ACE2-receptor. Receptoren, der findes på celleoverfladen i mange forskellige vævstyper, forekommer især i lungerne. Det er derfor, at SARS-CoV-2-infektion kan føre til alvorlige luftvejssymptomer.

Forskerholdet har skabt et syntetisk peptid (en lille del af et protein), som ligner ACE2-receptoren på en prik. Og det kan fungere som en “lokkedue”, der forhindrer proteinerne i at trænge ind i værtscellen. Ph.d-studerende Marij Maas, der er førsteforfatter på artiklen, tror, at den molekylære lokkedue, kan vise sig være et effektivt behandlingsmiddel til at forhindre infektion med virussen.


Af Birgitte Svennevig, SDU. Chem. Commun., 2021,57, 328