AU

Tomatens CO2-aftryk

Hvis du vil sætte tænderne i saftige tomater og samtidig bevare en god klima-samvittighed, skal vi gå udenom tomater fra opvarmede drivhuse.

»Når tomaten avles på åben mark, udleder produktionen i gennemsnit 80 kg CO2 pr. ton. Hvis tomaterne avles i drivhus, udleder de helt op til 700 kg CO2 pr. ton. Vi taler om en faktor 5-10,« understreger professor Gang Liu fra Institut for Grøn Teknologi ved Syddansk Universitet.

I forskningsprojektet Mapping the EU tomato supply chain from farm to fork for greenhouse gas emission mitigation strategies har Gang Liu været med til at kortlægge tomatens forsyningskæde og klimaaftryk. Forskerne har afdækket hele tomatens lange vej fra jord til bord.

»Når vi taler om vigtigheden af at nedbringe landbrugets udledning af drivhusgasser, kommer vi ikke udenom at diskutere tomater. Det er den grøntsag, vi spiser flest af, og prognoser viser, at vi fremover kommer til at spise endnu flere forarbejdede tomater, for eksempel ketchup, tomatsovs og flåede tomater,« siger Gang Liu og peger på, at EU har ambition om at reducere CO2-udslippet med 55 procent i 2030.

»Generelt udleder den sydeuropæiske tomatproduktion mindre CO2, fordi tomaterne i større grad gror på åbne marker. I Spanien, som producerer flest tomater i Europa, vokser 40 procent af tomaterne i drivhuse, men når avlerne i Sydeuropa anvender drivhuse, bruger de også mindre varme,« pointerer Gang Liu:

»Vi har en lille tomatproduktion i Danmark. Vi importerer langt de fleste tomater fra Holland, Spanien og Italien, og de bliver formentligt fragtet hertil med lastbil. Klimafordelen ved at købe lokalt, og dermed undgå transport, er langt fra nok til at opveje drivhusets klimapåvirkning.«

Men Gang Liu understreger, at forbrugerne kan vægte andre parametre som brug af sprøjtegifte og tillid til producenterne højere end CO2, når de køber tomater.


Birgitte Dalgaard, Syddansk Universitet