Fra snegleslim til kosmetik og medicin
Videnskabsfolk undersøger nu, hvorfor og hvordan snegleslim har helbredende effekter på fx huden. Af Kristine Ferning, Maria Abboud, Nina Štrancar, Patricia Manikova, Torben Callesen
Kan CO2 blive industriens afløser for fossile brændstoffer?
En konstruktiv tilgang til at begrænse klimaforandringer er at fjerne det menneskeskabte CO2 og udnytte det som ressource i stedet for. Dette er idéen bag bæredygtig katalyse, som gør det muligt at omdanne CO2 til en række industrielt relevante produkter.
Af Sara Frank og Nina Lock
Uanseelig orm lærer os om aldring og sygdomme
En millimeter stor rundorm bruges i laboratorier verden over, til at afsløre grundlæggende biologiske mekanismer involveret i for eksempel aldring og udviklingen af alvorlige sygdomme, som Parkinsons og ALS.
Af Katrine Vogt Møller
Cannabis – planternes grimme ælling
Cannabis-planten indeholder en perlerække af bioaktive stoffer, som har gjort den før så forkætrede plante til et varmt forskningsemne.
Af Lars Duelund og Rime El-Houri
Polymererne der ikke vil knækkes – den organiske solcellerevolution er på vej
Organiske solceller er nu i laboratoriet tæt på at være lige så effektive som traditionelle solceller. Forskere som Vida Engmann arbejder på at rydde de sidste hindringer af vejen for, at organiske solceller kan blive hvermandseje.
Af Kristian Sjøgren
Når kosten kun består af dyr
Grønlændernes kost har traditionelt været 100% animalsk, hvilket slet ikke passer med nutidens forestillinger om, at en sund kost skal være plantebaseret. Forskningen giver nu indsigt i, hvordan madens mikrobiologi er afgørende for, at man kan overleve og ligefrem trives på en animalsk kost.
Af Aviaja Lyberth Hauptmann og Dennis Sandris Nielsen
Når smerte bliver en sygdom
Smerte er et komplekst fænomen, som vi ikke forstår til fulde. Ved at zoome ind på det lille molekyle sortilins rolle i smertesystemet, når det er ude af balance, håber forskere ved Aarhus Universitet at kunne give inspiration til nye behandlinger.
Af Mette Richner
Bagsiden: Foldning for viderekommende
Hvorfor skal det være så svært at lave sine egne enzymer?
Af Carsten R. Kjaer
Omtaler
Lars Gejl: Nordeuropas fugle samt Dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX.
Kort Nyt
NOTER, Højre- og venstrehåndet luftforurening, Masser af engangsplast i naturen, Kæmpegalakse fra universets barndom, Virtual reality skal afhjælpe angst, Rengøring i dybden, Spøgelsesgen holder diabetes i skak og Ny viden om antistof.
Prøv bladet:
Et godt tilbud til nye abonnementer