AU

Indhold - blad nr. 1-2018

Synspunkt: It-sikkerhed: et spørgsmål om dannelse
Det er ved at gå op for verden, at vi alle kan blive udsat for, at computeren eller mobiltelefonen bliver hacket. Hvis vi skal højne it-sikkerheden, må vi alle påtage os et ansvar.
Ved Søren Debois, IT Universitetet

Forskning og nyheder

Afgrøder som tåler oversvømmelser
Afgrøder som hvede kan ikke tåle at stå for længe med rødderne i vand, og det kan blive et stigende problem i fremtiden med mere nedbør og flere våde marker. Max Herzog gør her status over, hvor langt vi er kommet med at udvikle afgrøder, der er tolerante overfor oversvømmelser.
Af Max Herzog

Ny bioteknologi skal fjerne pesticider fra drikkevand
Et nyt forskningsprojekt skal kombinere særlige membraner og pesticidædende bakterier, så man derved kan rense drikkevand, der er forurenet med pesticider. Denne teknologi kan for eksempel blive et vigtigt værktøj i områder, hvor det er meget svært at finde nye, pesticidfrie drikkevandsressourcer.
Af Henrik Tækker Madsen, Jens Muff er lektor og Lea Ellegaard-Jensen

Planeter fordamper i stjernens skær
Når en planet er tilstrækkelig tæt på sin stjerne, kan dens atmosfære fordampe væk. Det har man teoretisk vist længe, men det er for nylig også bekræftet af observationer. Fænomenet kan have betydning for vores beregninger af, hvor mange klippeplaneter som Jorden, der findes i universet.
Af Mia Sloth Lundkvist

Statistik, politik og kunsten at reproducere
Statistiske analyser bygger altid på nogle antagelser samt valg i forhold til indsamling og bearbejdning af data. Det er vigtigt, at der er åbenhed om dette, hvis man vil undgå, at beslutninger træffes på forkert grundlag. Et eksempel fra økonomiens verden viser hvorfor.
Af Katrine Nielsen og Jeanett Petersen

Smart styring af varmeregningen
I fremtiden vil flere og flere af vores boliger bliver opvarmet ved hjælp af varmepumper og elektricitet fra vindmøller. Det vil gøre det interessant at styre sit elforbrug hen mod tidspunkter på døgnet, hvor elprisen er lav – og det kan man opnå ved at udnytte boligens byggematerialer og inventar som “varmebatteri”.
Af Steffen Petersen

Perspektiv og debat

Hvad er meningen med videnskab?
Hvis man forsøger at menneskeliggøre naturvidenskaben ved at indføre formål og hensigter som drivende kræfter, undergraver man selve ideen med at bedrive naturvidenskab.
Af Troels Holm
Replik fra Jesper Hoffmeyer til indlægget af Troels Holm.
Genreplik fra Troels Holm til replikken af Jesper Hoffmeyer.
Slutreplik fra Jesper Hoffmeyer

Modelvalg og ansvar
Matematiske modeller er et uundværligt redskab, når matematik skal bruges til at beskrive verden. Men konstruktionen af modeller fører ofte til en række videnskabsteoretiske spørgsmål.
Af Mikkel Willum Johansen og Henrik Kragh Sørensen

Vilde dyr ældes også
En kommentar til artiklen Aldringens mysterier i Aktuel Naturvidenskab 3/2017.
Ved Michael Pepke Pedersen

Boganmeldelse: Naturhistorier fra bæk og å
Anmeldt af Bent Nielsen

Bagsiden: Dødbringende tiltrækning
Dramaet i historien har sit udgangspunkt i, at flueskimmelsvamp kan inficere fluer og reelt overtage styringen af dem som var de viljeløse zombier.
Af Carsten R. Kjaer

Kort Nyt
Kortlægning af 1 milliard bakterier på rekordtid, Det stærkeste køn, Lige her sidder trækfuglens indre kompas, Havstrømme på centimeterskala, Styr på myresyren skal redde bier, Koraller trues af plastik, Antistof kan blokere allergiske reaktioner og Verdens sikreste mærkning.

Prøv bladet:
Et godt tilbud til nye abonnementer