Den tyndeste spaghetti i verden menes at være ”su filindeu”, som håndlaves på Sardinien og kun er cirka 0,4 mm i diameter. Den rekord er dog nu overgået med flere længder rapporterer engelske forskere i tidsskriftet Nanoscale Advances. De har således fremstillet spaghetti med en tykkelse på kun 372 nanometer.
Beatrice Britton fra University College i London og kolleger brugte en metode kaldet elektrospinning, hvor tynde tråde af mel og væske blev trukket ud gennem spidsen af en nål af en elektrisk ladning. Slutresultatet er helt tilsvarende spaghetti produceret ved at presse mel og væske gennem huller i en metalplade – blot meget tyndere. De individuelle tråde er for tynde til at se med det blotte øje eller under et almindeligt lysmikroskop, men forskerne brugte dem til at fremstille en måtte af nanofibre med en bredde på omkring to centimeter, dvs. i praksis en meget lille lasagneplade.
Man skal nok ikke forvente, at nano-pasta vil finde vej til supermarkedernes hylder, da så tynd spaghetti vil blive helt udkogt på mindre end et sekund. Til gengæld vil forskerne nu undersøge, om nanofibre baseret på stivelse i stedet kan bruges i medicinske sammenhænge såsom til at dække sår, udgøre stilladser for gendannelse af væv eller måske til at aflevere medicin i kroppen.
CRK, Kilde: Physics World/ Nanoscale Adv. doi.org/10.1039/D4NA00601A