AU

På denne side kan du finde ekstramateriale og links, der knytter sig til artiklen RNA er jo bare matematik (pdf) i Aktuel Naturvidenskab nr. 6/2011.

Artiklen beskriver, hvordan matematikken kan bidrage til at forudse, hvordan RNA folder sig sammen. Hvis man kan gætte den geometriske udformning af RNA, kan man også begynde at designe særlige RNA-strenge, som skulle folde sig i særlige mønstre.

Derfor arbejder matematikerne fra QGM (Centre for Quantum Geometry of Moduli Spaces) ved Aarhus Universitet i øjeblikket sammen med bl.a. nanoteknologer fra iNANO, Aarhus Universitet, der er nogle af de bedste i verden til at kontrollere RNA, om at få implementeret algoritmerne i praktiske forsøg.

I november 2011 vandt studerende ved iNANO en international konkurrence i biodesign på Harvard University, hvor en central del af deres projekt netop handlede om at kunne forudse og kontrollere foldningen af RNA.

Læs mere om dette via dette link.

Video

I denne video forklarer Jakob Blaavand princippet i, hvordan man kan oversætte RNA til matematisk sprog og dermed bruge en matematisk algoritme til at forudsige et RNA-molekyles foldede struktur:

I denne video forklarer professor Jørgen Ellegaard Andersen, der er leder af Centre for Quantum Geometry of Moduli Spaces, om perspektiverne i gfold-algoritmen:

from Science Media Lab on Vimeo.


Om forfatteren

Jakob Blaavand er ph.d-studerende ved Department of Mathematics, University of Oxford.

Jakob har en kandidatgrad i matematik fra Aarhus Universitet. Han forsker i geometrien af løsningsrum til særlige fysiske ligninger, f.eks. Yang-Mills ligningen, der er udgangspunktet for meget af den fysik, der foregår på bl.a. CERN.

Se evt. Jakobs hjemmeside og Jakobs Science blog


Leksikonopslag - Algoritme

Udtrykket algoritme – som i tilfældet gfold-algoritmen – betyder en regneforskrift eller metode til løsning af et matematisk eller logisk problem i et endeligt antal beregningsskridt. En algoritme kan formuleres i en streng matematisk notation, men kan også formuleres mere abstrakt.