AU

Indhold - blad nr. 4-2017:

Synspunkt: For meget forskning?
Jo mere forskning, jo bedre, synes tidens løsen at være. Men hvis “mere forskning” blot omsættes til endnu flere publikationer af tvivlsom værdi, giver det ingen mening. Og på det punkt har videnskaben et problem.
Ved Jens Olaf Pepke Pedersen

Forskning og nyheder

Flaskehalse - når genetisk variation går tabt
Hvor mange individer af en given art skal der egentlig til for, at en population kan opretholde en tilstrækkelig genetisk variation i det lange løb?
Af Mads Fristrup Schou og Jesper Bechsgaard

Ulvehegn der virker
Hvor højt og kraftigt skal et elektrisk hegn være for at beskytte husdyr mod ulve? Det har været emnet for et specialestudium ved Aalborg Universitet.
Af Camilla Jensen, Sussie Pagh og Astrid Vik Stronen

Små søer – talrige, oversete og oplagte studieobjekter
Hundrede tusinde små søer på under en hektar ligger spredt ud over det danske land. De udviser ekstreme variationer i temperatur, opblanding og vandkemi, som udfordrer organismernes tolerance og kalder på særlige tilpasninger.
Af Kaj Sand-Jensen, Mikkel René Andersen, Lars Lønsmann Iversen, Theis Kragh og Kenneth Martinsen

De danske havuhyrer
Mens dinosaurerne herskede på landjorden, tilhørte havets toprovdyr i Kridttiden en helt anden gruppe krybdyr kaldet mosasaurer. Et nyt fund fra Stevns Klint viser, at der i Kridttidens slutning har levet hele tre forskellige slags af disse havuhyrer i Danmark.
Af Jesper Milàn

Jagten på den gode alderdom
Megen forskning og teknisk udvikling er i dag rettet mod at forebygge og behandle aldersrelaterede sygdomme og hjælpe den aldrende befolkning med at opnå en sund alderdom og et værdigt liv. Interessen for den type forskning og innovation vil kun øges i fremtiden.
Af Palle Høy Jakobsen

På vej mod organiske computerchips
Hvis man kan erstatte silicium med organiske molekyler i computerchips, vil det bane vejen for langt mere fleksible og miljøvenlige chips. Det kræver, at man populært sagt kan sætte ledninger på de organiske molekyler. Den videnskabelige “nød” vil Kasper Nørgaard og kolleger gerne knække.
Af Carsten R. Kjaer

Perspektiv og debat

Boganmeldelse: 7 ting vi plejer at tro på. Anmeldt af Jens Morten Hansen
Bogomtaler: Geologisk set – Sjælland og øerne, Pascal. Matematik og mirakler, Læringsvanskeligheder i matematik – hvordan kan de forstås og afhjælpes samt Rejsen ud af kaninens pels.

Bagsiden: Hun trækker i trådene
Det er altid lidt af en prøvelse at studere meget små ting i laboratoriet – og når man ikke har noget apparat, der passer til ens studier af edderkoppespind, må man som forsker selv opfinde og designe det nødvendige udstyr.
Af Birgitte Svennevig

Kort Nyt
3D-teknologi til knæoperationer, Forskere “slukker” for virus i grise, Fugl med supersanser, Kunsten at måle en sej væske, Forskere 3D-printer levende knogler, Skod-asfalt, Myrer på kanten, Vandplanter spirer i “spøgelsesdamme”.

Prøv bladet:
Et godt tilbud til nye abonnementer