Indhold - blad nr. 3-2017:
Synspunkt: Gode nyheder er kedelige
Ulykken på Fukushima-atomkraftværket i 2011 trak for nylig igen sensationelle overskrifter i den kulørte verdenspresse. Men der var ikke belæg for overskrifterne, kunne Hans Fynbo hurtigt regne sig frem til. Desværre er interessen for den slags korrigerende, gode nyheder tilsyneladende ikke så stor i medierne.
Ved Hans Fynbo
Så dykker vi - Forskning og undervisning på havets bund
I 2014 blev den gamle Ærøsund-færge sænket i Det Sydfynske Øhav for at skabe et kunstigt rev. Nu danner færgen ramme om et forsknings- og formidlingsprojekt, som skal undersøge havdyrenes kolonisering af vraget og via live-stream fra havets bund øge danskernes interesse for havets natur.
Af Lars Seidelin, Marianne Holmer og Magnus Wahlberg
Mellemkødet sladrer om skadelige kemikalier
Flere og flere drengebørn fødes med symptomer på, at de har været udsat for hormonforstyrrende stoffer under graviditeten og derfor selv kan få problemer med at få børn som voksne. Et vigtigt skridt på vejen til at gøre noget ved dette samfundsproblem er at forstå i detaljer, hvordan området mellem anus og kønsorganerne udvikler sig i fostret.
Af Anne Marie Vinggaard, Terje Svingen, Camilla Lindgren Schwartz og Carsten R. Kjaer
Bliver din næste bil en elbil?
Elbiler er en af de reneste transportformer, da de hverken udleder CO2 eller andre skadelige elementer under kørslen. Elbiler har dog i en årrække været kendetegnet ved at have kort en rækkevidde og lang opladningstid. Men forbedret batteriteknologi og opladningsmuligheder gør elbilerne mere og mere anvendelige i hverdagen.
Af Erik Schaltz
Fodboldlandsholdets fødselsdagsbule
Hvis du godt kunne tænke dig at få en søn, der engang kommer på det danske fodboldlandshold, så øger du chancen ved at blive gravid i maj måned. Claus Thorn Ekstrøm tager et statistisk kig på det danske landsholds fødselsdagsfordeling gennem tiden.
Af Claus Thorn Ekstrøm
Aldringens mysterier
De senere år er forskerne blevet meget klogere på, hvad der sker i vores krop, når vi ældes. Men der er stadig meget, vi ikke ved om fænomenet aldring. Palle Høy Jakobsen gør her status over den aktuelle viden på området.
Af Palle Høy Jakobsen - Liste over kilder til artiklen
Jagten på kinabarken til behandling af malaria
Planter er en af de vigtigste kilder til nye lægemidler, men hvordan finder vi de bedste planter, og kan planternes evolutionshistorie og slægtskab hjælpe os? Historien om kinabarken til malariabehandling giver os et fingerpeg.
Af Nina Rønsted, Alexandre Antonelli, Carla Maldonado og Steen Honoré Hansen
Vigtigt skridt mod fremtidens genmedicin
En ny metode udviklet af danske forskere kan præcist kontrollere aktiviteten af et gen, der er blevet manipuleret. Dette er en forudsætning for, at redigerede gener kan bruges til sygdomsbehandling i fremtiden.
Af Lene Pedersen
Debat: Klimaforskning under forandring
Mens vi i Danmark skærer ned på klimaforskningen opruster de i Norge. Det har gjort klimaforskning, vejrvarsling og -prognoser til en rentabel forretning, vi i Danmark burde tage ved lære af.
Af Sebastian H. Mernild og Jens Hesselbjerg Christensen
Bagsiden: Nye tider for Tollundmanden
Håret fra Tollundmanden skulle blandt andet sammen med prøver fra en lårbensknogle og et ribben bruges til at afsløre, hvordan mandens diæt havde ændret sig gennem hans levetid.
Af Carsten R. Kjaer, Aktuel Naturvidenskab
Kort Nyt
Selvnavigerende droner ind i produktionen, Kometer har bragt xenon til Jorden, Fedt kan uskadeliggøre listeria, Op med varmeskjoldet , Studerende vil gøre beton grønnere, Open Science gør op med patentræset, Forskere opdager vandstruktur viklet om DNA og Luftkanoner slår dyreplankton ihjel.
Prøv bladet:
Et godt tilbud til nye abonnementer