AU

Synspunkt: Giv mig spåmanden tilbage (pdf)
ved Carsten R. Kjaer

Forskning og nyheder

Når en gang lak ikke er nok (pdf)
Fremtidens overfladebehandlinger vil kunne mere end blot at beskytte mod vind og vejr. Den teknologiske udvikling åbner op for f.eks. glaskeramiske belægninger, der kan bøjes, og belægninger der indeholder proteiner, der afviser isdannelse eller bakterier.
Af Carsten R. Kjaer

Hubble - det store øje i rummet (pdf)
I år er det 20 år siden Rumteleskopet Hubble blev opsendt. Men hvorfor er et rumteleskop er en god idé og hvorfor har Hubble fået briller?
Af Michael Linden-Vørnle

Komplekse orm (pdf)
Hvorfor har lige netop den ene spolorm succes med at inficere sin vært, mens en anden ikke har? Forskerne er ved at få øjnene op for den rolle parasitternes genetik spiller i denne sag.
Af Peter Nejsum, Allan Roepstorff og Stig M. Thamsborg

Bakteriernes elektriske netværk (pdf)
Ny forskning viser, at banebrydende nytænkning er nødvendig for at forstå gængse mikrobielle processer: I bedste Avatar-stil forbinder bakterier sig i havbunden gennem et elektrisk netværk, ...
Af Lars Peter Nielsen, Peter Bondo Christensen, Nils Risgaard-Petersen og Henrik Fossing

TEMA: Fra forskning til lægemidler - Erkendelse og Big Business (pdf)
I dette nummer har vi samlet fem artikler i et tema. Samlet set kommer artiklerne vidt omkring, men kan på ingen måde dække alle aspekter af det enorme felt, som forskning og udvikling inden for lægemidler udgør. Men forhåbentlig vil artiklerne give et indtryk af de udfordringer, som forskerne tumler med inden for dette fascinerende forskningsområde.

Den magiske kugle (pdf) - Tema
Visionen om fremstillingen af det perfekte lægemiddel – en slags magisk kugle, der selv opsøger sit mål – er en stor udfordring for lægemiddelforskningen. Ved at inddrage ekspertise fra mange fagområder kan visionen måske blive til virkelighed.
Af Ole G. Mouritsen & Robert Madsen

Den lange vej mod sikre lægemidler (pdf) - Tema
Belært af tragiske eksempler med bivirkninger af lægemidler er der i dag meget strenge regler for at bringe nye lægemidler på markedet. Det er en af grundene til, at udvikling af nye lægemidler er en meget omstændelig proces, der kan tage mange år og koste milliarder af kr.
Af Henning Gjelstrup Kristensen

Statistik og lægemidler (pdf)
- Tema
Statistiske analyser er vores sikkerhed for, at medicin virker som den skal og ikke har alt for alvorlige bivirkninger. Derfor spiller statistik en væsentlig rolle inden for lægemiddeludvikling. For at undgå snyd er der strenge regler for, hvordan medicinske forsøg skal udføres.
Af Trine Saugstrup

Gennem hjernens forsvarsværker (pdf) - Tema
En kunstig blod-hjerne-barriere skabt af celler fra kalve og rotter kan danne grundlag for nye lægemidler til behandling af sygdomme i hjernen.
Af Hans Christian Helms

Biosimulering – vejen til individualiseret patientbehandling? (pdf) - Tema
Medicinsk behandling tilpasset den enkelte patient virker yderst tillokkende. Men vejen dertil er brolagt med udfordringer betinget af livets ufattelige kompleksitet. Udviklingen inden for biosimulering viser, at målet kan være inden for rækkevidde – i hvert fald for nogle sygdommes vedkommende.
Af Erik Mosekilde

Lille stræde med stor indflydelse.
Bering Strædet mellem Rusland og Alaska spiller en vigtig rolle i klimasystemet.
Af Carsten R. Kjaer.

Perspektiv og debat

Kunstens neurobiologi
Hvad sker der i hjernen, når man betragter et kunstværk? Udfordringerne og gevinsterne er mange for forskere, der kaster sig ud i den nye, tværfaglige disciplin neuroæstetik.
Af Jon O. Lauring og Mathias Clasen.

Boganmeldelser: Filosoffen Niels Bohr: Den største filosof siden Kant? Anmeldt af Helge Kragh.
Pesticider samt Drivhusgasser. Anmeldt af fagkonsulent Theresa S. S. Schilhab og  redaktionsmedlem Niels Hansen

Kort nyt & Aktuelt
Den armerede snegl, Enden på lyden, Transistor – nu med graphen, Kemiske knuder, Menneskets genom – for 4000 år siden, Superhård diamant i meteorit, Kold tyrker bedre end medicin samt Foreløbigt punktum i dino-debat.

Et godt tilbud til nye abonnenter