AU

Jordskælv set fra ballon

I udforskningen af planeter som Venus vil forskere gerne kunne bruge balloner i dens atmosfære, fordi Venus’ overflade er for varm til, at måleinstrumenter og andet udstyr vil kunne overleve særligt længe. Eksempelvis vil forskerne gerne kunne måle lavfrekvente lydbølger, der breder sig i Venus’ atmosfære, som stammer fra jordskælv i undergrunden. Sådanne målinger kan nemlig hjælpe med at afsløre detaljer om planetens indre struktur, såsom hvorvidt den er opbygget af distinkte lag.

For at teste, om denne tilgang har nogen gang på jord, har Rafael Garcia fra universitetet i Toulouse i Frankrig og kolleger analyseret data om atmosfærisk tryk indsamlet af et netværk af balloner sendt op i Jordens øvre atmosfære. Forskerne fandt, at fire af ballonerne havde registreret trykforstyrrelser fra et jordskælv med en størrelse på 7,3 (på den såkaldte moment-magnitude-skala) nær Indonesien i december 2021. De fire balloner fløj alle indenfor en afstand af 3000 kilometer fra jordskælvets epicentrum i højder op til 20 kilometer over Jordoverfladen.

Forskerne kunne ud fra måledataene identificere forskellige typer af seismiske bølger, og på den baggrund kunne de udlede jordskælvets størrelse og placering såvel som oplysninger om Jordens interne struktur. Resultatet antyder dermed, at tilsvarende balloner faktisk vil kunne bruges til at måle seismisk aktivitet på andre planeter. ♦


CRK, Kilde: Geophysical. Res. Lett.