AU

Bagsiden: Cyberguld til Danmark


Siden sidste bagside har det danske cyberlandshold vundet guld ved Europamesterskabet i cybersikkerhed i Wien, Østrig.


Af Carsten R. Kjaer


Det har vakt berettiget opsigt i det ganske land, og vi vil her tilslutte os den yderst fortjente hyldest ved at vise et flot foto fra sejrsceremonien. Det sker nemlig sjældent, at det er være dygtigst til hjernearbejde ligefrem udløser pokaler og guldkonfetti!

Det danske cyberlandshold består af 10 unge mellem 15 og 25 år, som ved EM over to dage dystede mod 26 andre EU-lande samt seks gæstelande. Opgaverne faldt indenfor to kategorier kaldet “jeopardy” og “attack/defense”. Udfordringerne i den første kategori gik ud på, at deltagerne skulle finde information og høste point i sårbare web-applikationer, billeder eller netværkstrafik og “dekonstruere” apps for at afsløre den bagvedliggende kode. Attack/defense var et anderledes og mere aggressivt format, hvor man skulle angribe eller udnytte de andre hold og forsvare sig mod angreb.

Holdkaptajn på det danske cyberlandshold Oliver Lind Nordestgaard er selvfølgelig megastolt over førstepladsen. »Jeg synes, det er vildt imponerende, at vi som et lille land kan konkurrere mod store og dygtige nationer som Tyskland og Frankrig med deres langt større potentielle talentmasse«, siger han. Han mener, at den danske succes blandt andet bunder i, at der er blevet opbygget et både inspirerende og kompetetivt fællesskab omkring den danske udtagelse til landsholdet, så hele 100 kandidater konkurrerer om de 10 pladser.

Oliver er selv i gang med sit speciale i software engineering på Syddansk Universitet, og han fik allerede sin interesse for cybersikkerhed, da han gik i 7. klasse. »Dengang var der lærer-lock out, så jeg havde pludselig en masse tid, som jeg brugte på at se videoer på youtube om hacking, og hvordan man forsvarer sig mod det.« Han har allerede nydt godt af, at han sidste år også var udtaget til cyberlandsholdet, idet han efterfølgende har fået job indenfor cybersikkerhed.

Også træner for cyberlandsholdet og professor i cybersikkerhed ved Aalborg Universitet, Jens Myrup Pedersen, er begejstret: »Jeg er vanvittig stolt af de her unge mennesker, som for alvor har sat Danmark og cybersikkerhed på verdenskortet. De har kæmpet koncentreret fra første til sidste sekund, så det er virkeligt velfortjent.«.
Kilde: AAU