Aarhus Universitets logo
Find
AU
Du er her:
Aktuel Naturvidenskab
Undervisningsmateriale
Quizzer
Teknologi
Ølbrygning
Aktuel Naturvidenskab
Abonnement
Find artikel
Undervisningsmateriale
Alle opgavesæt
Biologi
Bioteknologi
Fysik
Kemi
Klima
Naturgeografi
Quizzer
Biologi
Fysik & Astronomi
Geologi
Kemi
Klima & Miljø
Matematik
Medicin
Teknologi
Perspektiv
Temaoversigter
Museer
Om os
Hvor mange liter øl (sådan ca.) konsumerer hvert eneste menneske i verden i gennemsnit om året?
knap 1 liter.
knap 12 liter.
knap 27 liter.
Hvad er den primære basisråvare til øl?
Forskellige kornsorter.
Humle, som er en flerårig, urteagtig slyngplante.
Tørret frugt.
Maltning er den første af fire overordnede delprocesser i ølbrygning. Hvad går den i grundtræk ud på?
at finmale humle til en ensartet masse.
at aktivere enzymer i kornet, som kan nedbryde stivelse og proteiner til mindre molekyler.
at koge kornet, hvorved bakterier dræbes.
Hvorfor er det vigtigt, at stivelse klippes i stykker til små sukkermolekyler som glukose, maltose og maltotriose?
fordi gær kun kan omsætte sådanne små molekyler.
fordi disse sukkermolekyler giver den nødvendige sødme til det færdige øl.
fordi stivelse i uomsat form giver et kraftigt ildesmagende bundfald i den færdige øl.
Såkaldte alfa- og beta-amylaser spiller en vigtig rolle i ølbrygning. Hvad er det for stoffer?
de to mest almindelige aromastoffer i øl.
navnene på to enzymer, der klipper stivelse i stykker.
de videnskabelige navne for de to typer gær, man også kalder undergær og overgær.
Hvilke to funktioner har humle primært i ølbrygning?
humle er den primære råvare i øl.
humle bidrager med bitterstoffer og aromastoffer til øllet.
humle har en konserverende virkning på øllet.
humle er nødvendigt som substrat for gæren.
Hvilken rolle har gær primært i ølbrygning?
gæren omsætter stivelsesmolekyler til en bred vifte af smagsstoffer.
gæren omsætter sukkerstoffer til alkohol.
det er gæren i sig selv, der giver øllet smag.
Hvorfor kan man kalde moderne ølbrygning for avanceret bioteknologi?
fordi ølbrygning i dag er styret af computere.
fordi gentagen fremstilling af øl af høj kvalitet kræver, at man kan styre mange parametre meget præcist.
fordi al moderne ølbrygning er baseret på genmodificerede gærstammer.
Alle teknologi quizzer
Kunstig intelligens kræver smarte algoritmer
Deep learning
Flagermus
Få styr på varmeregningen
Har du tjek på din mobilantenne?
Jagten på store diamanter
Når planten bliver for våd
Organiske computerchips
Pesticiderne ud af drikkevandet
Ølbrygning
Rejsen ud i rummet
Revideret 22.05.2024
-
Kontakt Aktuel Naturvidenskab