AU

Artikler og ekstramateriale til Offentlige foredrag i Naturvidenskab


På denne side finder du artikler og undervisningsmaterialer beregnet på gymnasierne, der knytter an til udvalgte foredrag i foredragsrækken Offentlige Foredrag i Naturvidenskab - se også ofn.au.dk.

Artiklerne og ekstramaterialet er lavet som en del af projektet ”Brobygning på første række” finansieret af Novo Nordisk Fonden.


Mikrober har magt til at gøre dig syg – og holde dig rask

Enhver ved, at mikrober i form af bakterier, arkæer, virus og svampe kan være farlige og gøre os syge. Men deres vigtigste rolle er faktisk, at de hjælper os med at holde os sunde og raske. Derfor skal vi passe på de mange sundheds-fremmende mikrober, som lever i og på os.

Se artiklen Mikrober har magt til at gøre dig syg samt quizzen

Rejsen ud i rummet

Rumforskning og rumrejser hænger uløseligt sammen. Raket- og rumteknologi sætter således grænserne for, hvad forskerne overhovedet kan undersøge, og rummissioner designes omvendt 100 % ud fra, hvilket formål de har. Aktuel Naturvidenskab har interviewet astrofysikeren Hans Kjeldsen om fascinationen ved rumfart.

Se artiklen Rejsen ud i rummet samt ekstramaterialet

Indlandsisens fortid og fremtid

Indlandsisen rummer potentialet til at få vandstanden i verdenshavene til at stige med syv meter og trække den lune Golfstrøm væk fra Danmark, så det i fremtiden bliver hundekoldt her i landet. Derfor er det vigtigt, at forskere forstår både Indlandsisens nutid, fortid og fremtid.

Se artiklen Indlandsisens fortid og fremtid samt ekstramaterialet

Universet har vokseværk

Både universet og vores viden om det vokser hele tiden. Gennem astrofysiske observationer og teoretiske landvindinger har vi efterhånden fået en god forståelse af vores dynamiske univers og dets historie. Men der er stadig meget, vi ikke forstår.

Se artiklen Universet har vokseværk