AU

Indhold - blad nr. 6-2015:

Synspunkt: Giv plads til negative resultater (pdf - inklusive forslag til videre læsning)
Den videnskabelige litteratur afspejler ikke nødvendigvis den forskning, der faktisk udføres. For “negative” resultater bliver i stort omfang frasorteret, hvilket koster tid, penge og i værste fald menneskeliv.
Ved Thea Marie Drachen og Bertil Dorch.

Forskning og nyheder

Fra amerikanske orkaner til danske stormskader (pdf)
Danske parcelhuse tager tilsyneladende mere skade, når en storm raser end tilsvarende huse i vore nabolande. Med erfaringer fra amerikanske orkaner vil forskere måle vindbelastningerne på danske parcelhuse for at blive klogere på, hvordan vi kan minimere stormskader.
Af Jens Johansson

Marinehjemmeværnet hjælper havforskere (pdf)
Takket være et enestående tilbud om sejltid fra Marinehjemmeværnet har danske havforskere gennemført 49 forskningstogter de seneste to år. Dermed er der gennemført en række forsknings­projekter, som ellers aldrig var blevet til noget.
Af Birgitte Svennevig

Slangens hemmeligheder (pdf)
Slanger mestrer fordøjelsens kunst som intet andet dyr. Tobias Wang har i mange år studeret stofskifte og kredsløb hos pytonslanger og andre “ekstreme” dyr for at blive klogere på de generelle mekanismer, der ligger bag – også hos mere gennemsnitlige dyr som os selv.
Af Carsten R. Kjaer

Se ind i maden (pdf)
Med de nyeste mikroskopiteknikker er det nu muligt at “se” ind i maden og visualisere, hvordan vand, fedtstoffer, proteiner og kulhydrater er placeret i forhold til hinanden, fx i mayonnaise, ost, flødeskum, marengs og smør. Det giver os mulighed for bedre at forstå madens struktur, som er afgørende for smagsoplevelsen.
NB: Der er udarbejdet undervisningsmateriale til artiklen.
Af Morten Christensen,  Mathias P. Clausen og Ole G. Mouritsen

Når kroppen reparerer DNA (pdf)
Nobelprisen i 2015 blev givet til tre forskere, der har opdaget livsvigtige mekanismer i cellerne, der reparerer DNA, når det bliver beskadiget. En nærmere forståelse af disse mekanismer kan være nøglen til at forbedre behandlingen af en række sygdomme, der ofte opstår med alderen.
Af Sofie Hindkjær Lautrup og Tinna Stevnsner  

Perspektiv og debat

Naturen sætter en grænse – status for diskussionen om landbrug, kvælstof og havmiljø (pdf)
Bølgerne går igen højt i den offentlige debat om landbrugets udledning af næringsstoffer til miljøet. Stiig Markager gør i denne artikel rede for sammenhængene mellem næringsstoftilførsel og miljøtilstand set fra et naturvidenskabeligt perspektiv.
Af Stiig Markager

Elektroner bliver ældgamle (pdf)
Hvor lang levetid har en elektron? Det er et godt spørgsmål, som fysikere ved det italienske Borexino-eksperiment nu har givet det indtil nu bedste bud på.
Af Carsten R. Kjaer

Bagsiden: GPS-høstakken gemmer på lidt af hvert (pdf)
Når en taxachauffør i København eller en busvognmand på Fyn svinger ud fra kantstenen, havner oplysninger om køretøjets fart, rute og brændstofforbrug ofte i en kæmpe database hos Center for Data-intensive Systemer (”Daisy”) på Aalborg Universitet.
Af Carsten Nielsen

Kort Nyt og Aktuelt (pdf)
Droner lærer af flagermus, App hjælper tropeskov, Gammel misforståelse om kvælstof ryddet af vejen, Græske jordskælv i vente?, Bedre sent end aldrig!, Supernovaglød afslører dobbeltstjerne, Ny type skum til brandbekæmpelse samt Fugle og mennesker synger på samme måde.

Prøv bladet:
Et godt tilbud til nye abonnementer