AU

Blad nr. 5-2014 bringer artikler om:

Synspunkt: Ærlig og redelig forskning? (pdf)
Et nyt forslag til en kodeks for, hvordan forskere bør opføre sig, skal hjælpe med at undgå kedelige sager om fusk og sjusk i forskningen.
Af Jens Morten Hansen

Forskning og nyheder

Hvorfor lægger fisk små æg? (pdf)
Fiskeæg og -larver er forholdsvist meget mindre end afkommet af de fleste andre havlevende organismer. Denne forskel hænger sandsynligvis sammen med, at fiskelarver ikke skal konkurrere så meget om føden som andre organismers afkom.
Af Karin Olsson

Da lysdioden blev blå (pdf)
Udviklingen af den blå lysdiode var et videnskabelig kunststykke, som nu har udløst en nobelpris til de tre japanske forskere bag gennembruddet.
Af Carsten R. Kjaer

På dynamikken fik han skik - og Abelprisen til Sinai gik (pdf)
Den ypperste matematiske anerkendelse, Abelprisen, er i år uddelt til den russiske matematiker Yakov Sinai. Vagn Lundsgaard Hansen og Poul G. Hjorth fortæller her om prismodtageren og hans arbejde.
Af Vagn Lundsgaard Hansen og Poul G. Hjorth

Nanoskopi - en verden af detaljer (pdf)
Nobelprisen i kemi uddeles i år til tre forskere, der står bag udviklingen af såkaldte “super-opløsningsmikroskoper” eller nanoskoper. Disse mikroskoper bryder med en århundrede år gammel grænse for, hvad det er muligt at se med lysmikroskopi.
Af Mathias P. Clausen og Jes Dreier

Der skal gang i robotterne - fra Lego til LocoKit (pdf)
Hvis robotter i fremtiden skal udføre slidsomt og kedeligt arbejde i vores hverdag, bør robotterne have ben. Robotingeniøren Jørgen Christian Larsen fortæller her om sit arbejde med at udvikle et byggesæt, der skal gøre vejen til gående robotter kortere.
Af Jørgen Christian Larsen

Ekstrem kemi - nye materialer med højtryk (pdf)
Syntese af faste stoffer kan udføres på mange måder. En af de mere ukendte er at bruge højt tryk til at drive den kemiske reaktion, hvilket kan resultere i nye og helt ukendte materialer med spændende egenskaber.
Af Martin Bremholm, Jacob Becker, Morten Bormann Nielsen og Simone Søndergaard

Psykofluer - bananfluer som model for psykiske  sygdomme (pdf)
Bananfluer kan hjælpe forskerne med at afsløre gener, der har betydning for udvikling af psykisk sygdom hos mennesket.
Af Palle Duun Rohde

Når planter invaderer i det skjulte (pdf)
Invasive planter er et problem over hele verden, hvor de fortrænger den hjemmehørende flora. Men nogle gange foregår invasionen i det skjulte, fordi man ikke kan se forskel på den type af planten, som invaderer, og den, som har været der hele tiden.
Af Franziska Eller og Benita Hyldgaard

Perspektiv og debat

Debat: MRSA og andre “dræberbakterier” - skal vi nu være bange? (pdf)
En blanding af mediernes sensationsjagt, centralisering af offentlige forsknings- og kontrolinstitutioner samt nedprioritering af den klassiske mikrobiologi betyder, at vi bombarderes med skræmmehistorier om “dræberbakterier” uden fokus på praktiske løsninger.
Af Jens Laurits Larsen, Søren Nielsen og Jette E. Kristiansen

Synspunkt: Ærlig og redelig forskning? (pdf)
Et nyt forslag til en kodeks for, hvordan forskere bør opføre sig, skal hjælpe med at undgå kedelige sager om fusk og sjusk i forskningen.
Af Jens Morten Hansen

Boganmeldelse (pdf):  Oxygen – et skuespil om opdagelsen af et grundstof
Anmeldt af Carsten R. Kjaer.

Bagsiden: Laserlys på insektet (pdf)
En ny virksomhed, FaunaPhotonics, vil markedsføre et helt nyt produkt til at identificere flyvende insekter på lang afstand ved hjælp af laserlys.
Af Carsten R. Kjaer

Kort nyt & Aktuelt (pdf)
Tun rykker nord på – måske, Elektri-ske, ALMA spotter planetdannelse, Myrer, klipper og klima, DNA-gennembrud kan gøre elektronik endnu mindre, Jod i drikkevandet og folkesundheden, Militæret skal være grønnere og Det vælter ned i stride strømme.

Prøv bladet: et godt tilbud til nye abonnementer