AU

Indhold - blad nr. 4-2018

Synspunkt: Dataloger bør afspejle samfundet
Hvis vi skal skabe fremtidens digitale verden, som tilgodeser alle borgere, har vi brug for dataloger, der afspejler samfundets sammensætning. Derfor har vi også brug for kvindelige dataloger. Det kan vi også få, hvis vi gør op med de kulturelle myter om faget.
Ved professor Pernille Bjørn, Datalogisk Institut, Københavns Universitet

Forskning og nyheder

De usynlige vandfald
At man kan udvinde energi ved at blande saltvand og ferskvand, lyder næsten for godt til at være sandt. Men der arbejdes nu på at gøre teknologi, der kan udnytte denne ”saltkraft” kommercielt rentabel.
Af Thomas Bruun Hansen og Henrik Tækker Madsen

Dansk DNA-detektiv hjælper engelsk politi i drabssager
I en række drabssager har den danske forsker i statistik Therese Graversen fra Københavns Universitet hjulpet engelsk politi med at sandsynliggøre en gerningsmand. Hun bruger en unik metode, som allerede har skrevet engelsk retshistorie og kan sætte nye standarder for retsvæsnet i fremtiden.
Af Michael Skov Jensen

Grønlandsk mudder kan redde sultne
Kan man flytte næringsrigt gletsjer-mudder fra Grønland til tropernes udpinte jorde og derved producere mere og bedre mad til verdens sultne? Det skal et nyt forskningsprojekt undersøge.
Af Minik Thorleif Rosing og Andreas De Neergaard

Faren ved at være en lille nøjsom plante
En stor gruppe af små nøjsomme vandplanter risikerer helt at forsvinde fra Danmark som resultat af 150 års dramatiske ændringer af landskabet på grund af opdyrkning og flere mennesker. Men studier af disse forandringer viser os også, hvordan vi måske kan stoppe tilbagegangen. Af Kaj Sand-Jensen, Jens Chr. Schou, Bjarne Moeslund, Hans Henrik Bruun og Lars Båstrup-Spohr

Fysikernes hemmelige våben Hent: Ekstra materiale med eksempler
Hent: Artiklen - Fysikernes hemmelige våben med ekstra materiale
Fysikernes form for bogstavregning gør det muligt at udlede nye formler ved dimensionsanalyse. Dette hemmelige våben kan andre fagområder også have glæde af, da det kan give en dybere forståelse af sammenhænge, der ellers blot er erfaringsbaserede.
Af Jens Højgaard Jensen og Tina Hecksher

Kvantefeltteori fra en otte sider lang formel til bagsiden af en serviet
Vores forståelse af vekselvirkninger på naturens mest fundamentale niveau bygger på drabelige beregninger inden for såkaldt kvantefeltteori. Jacob Bourjaily arbejder på at gøre de drabelige beregninger mere simple og dermed også smukkere.
Af Kristian Sjøgren 

Perspektiv og debat

Termodynamikkens fjerde hovedlov
Eksperimenter går ikke altid, som man regner med. Ting går galt, og man får mærkelige resultater - men hvad betyder det for videnskabens metode?
Af Mikkel Willum Johansen og Henrik Kragh Sørensen.

Willers-konkurrencen
Til gymnasieelever: Deltag i konkurrence om formidling af SRP-opgaver i videnskabsstudier.
Af Kristian H. Nielsen

Bagsiden: Fossilfri for 150 kr.
For det samme som et fitnessabonnement koster, kan vi helt slippe for fossile brændsler. Teknologierne er her, men grøn omstilling kræver politisk handling, konkluderer to nyuddannede ingeniører i deres speciale.
Af Birgitte Dalgaard

Kort Nyt
Fremtidens batterier er lavet af svampe, Bedre computere og telefoner, Overraskende tegn på liv i ædelsten, Hvedegenomet, Forskere skal undersøge om tang kan stoppe aldring, Astrofysikere løser 100 år gammel gåde, Naturstof får kræftceller til at begå selvmord og Kræft og malariaprotein.

Prøv bladet:
Et godt tilbud til nye abonnementer