AU

Indhold - blad nr. 3-2018

Synspunkt: Open Science baner vejen for ny type samarbejde
Forestillingen om kringlede kontrakter og tunge systemer kan være en showstopper for mere samarbejde mellem universiteter og erhvervsliv, som samfundet ellers kunne få glæde af. Et svar på denne udfordring er det traditionelle erhvervssamarbejdes livlige lillebror: Open Science.
Ved Kim Daasbjerg, professor, iNANO og Institut for Kemi, Aarhus Universitet

Forskning og nyheder

Spise blæksprutter – er du mør?
Blæksprutter som mad har et dårligt rygte i Danmark. Hvis de er tilberedt forkert, kan de være seje som gummi. Ved at forstå lidt af videnskaben bag deres muskelopbygning kan man imidlertid gøre dem til velsmagende og spændende mad.
Af "Blækspruttebanden", som består af Charlotte Vinther Schmidt, Louise Beck Brønnum, Yi-Ting Sun, Peter Lionet Faxholm, Roberto Flore, Mathias Porsmose Clausen, Karsten Olsen & Ole G. Mouritsen.

Naturvidenskab i kødpakken
Hvad foregår der egentlig i en pakke fersk kød, der ligger i køledisken i supermarkedet? Det har forskere nu beskrevet i to matematiske modeller, hvilket kan bidrage til at udvikle mere optimale metoder til at pakke fersk kød.
Af Jon Tofteskov, Mari Ann Tørngren, Mogens Larsen Andersen, Nicholas Patrick Bailey og Jesper Schmidt Hansen

Hvorfor er edderfugle blevet større?
En sammenligning af edderfugle indsamlet for over 100 år siden med edderfugle i dag viser, at edderfuglene er blevet tungere og deres fjer længere. Sandsynligvis skyldes denne ændring mere tilgængelig føde, der hænger sammen med en øget udledning af kvælstof.
Af Karsten Laursen, Anders Pape Møller og Keith A. Hobson

Når vandloppen gør algen giftig
Hvordan vekselvirker vandlopper og giftige kiselalger i det sårbare arktiske miljø? Det har danske forskere undersøgt, da denne vekselvirkning er baggrunden for, at gift kan akkumulere gennem fødekæden og gøre dyr og mennesker syge.
Af Carsten R. Kjaer

Klimaet på dagsordenen
I 30 år har FN’s internationale klimapanel IPCC været med til at sætte klimaet på den internationale dagsorden. To danske forskere, der deltager centralt i arbejdet med den næste hovedrapport, fortæller her om arbejdet.
Af Sebastian H. Mernild og Jens Hesselbjerg Christensen

Hvordan har din havvindmølle det?
Der er mange penge at spare, hvis man til enhver tid meget præcist kan sige, hvor lang levetid dyre konstruktioner som skibe og havvindmøller har tilbage. Smart brug af sensorer skal hjælpe med at gøre et sådant løbende “sundhedstjek” muligt.
Af Anders Brandt

Perspektiv og debat

Big datas Titanic?
Influenza-trackingtjenesten Google Flu Trends startede som en succes, men endte som en fiasko. Flu Trends viser de muligheder, der ligger i brugen af big data, men illustrerer samtidig de erkendelses-teoretiske faldgruber og etiske dilemmaer, som brug af store datasæt rummer.
Af Mikkel Willum Johansen og Henrik Kragh Sørensen.

Bogomtaler
Universel – en guide til kosmos, Den store fortælling om matematikken, Læsø – øen med vokseværk samt Varsler og myter om vejret.

Bagsiden: VR til kamp mod druk
En 360-graders film skal udgøre baggrunden for en virtual reality-oplevelse, der kan klæde unge mennesker bedre på til at imødegå de mekanismer, der får dem til at drikke mere, end de egentlig selv ønsker.
Af Carsten R. Kjaer

Kort Nyt
Skønheden i videnskaben, Fra æg til vandtæt materiale, Når edderkopper går i luften, Robot skal lære som en hund, Invasive arter kan også være gavnlige, Følsom Indlandsis, Vigtigt skridt mod brændstof af træaffald, Livgivende celle og Simpel teori for simple væsker.

Prøv bladet:
Et godt tilbud til nye abonnementer