AU

Indhold - blad nr. 1-2016:

Synspunkt:  Her er artiklen, du ikke vil fortryde at læse! (pdf)
Overskrifter serveres i dag som velduftende madding, der narrer folk til at klikke sig ind i på selve artiklen, også selv om de egentlig ikke interesserer sig synderligt for det reelle indhold.
Af Klaus Seiersen

Forskning og nyheder

Når mobilantennen er god… (pdf)
At måle kvaliteten af antenner i mobiltelefoner er Gert Frølund Pedersen fra Aalborg Universitet verdensmester i. Vi har talt med ham om målingens kunst, og hvorfor antennerne i mobiltelefonerne generelt er så dårlige.
Af Carsten R. Kjaer

Høj funktionel rigdom trods få arter i Østersøen (pdf)
Hvis vi i stedet for at opgøre antallet af arter i et økosystem opregner arternes funktioner eller egenskaber, får vi et nyt mål for biodiversitet, som hjælper os med at forstå økosystemers struktur, funktion og forandringer.
Af Anna Törnroos

Når naturen vender tilbage - Gyldensteen Kystlagune (pdf)
I marts 2014 blev kystlagunen ved Gyldensteen Strand givet tilbage til naturen. Allerede det første år indvandrede mange nye arter til lagunen, men mange af dem gik dog kraftigt tilbage igen i 2015. Formentlig vil der gå år endnu, før økosystemet er stabiliseret.
Af Sandra Walløe Thorsen, Erik Kristensen, Thomas Valdemarsen, Mogens Flindt og Marianne Holmer

Bakteriers immunsystem åbner døren til en ny æra for biologien (pdf)
Bakteriers immunforsvar mod virus kaldet CRISPR-Cas viser vejen til en teknologi, der rummer et enormt potentiale indenfor bioteknologien. En teknologi, der præcist og effektivt kan ændre gener i organismer, og som allerede har vist resultater i jordbruget.
NB: Der er udarbejdet undervisningsmateriale til artiklen.
Af Jeppe Thulin Østerberg og Michael Palmgren

Et forkromet kig på fortiden (pdf)
Når bjergarter nedbrydes ved kemisk forvitring, kan grundstoffer som chrom bliver frigivet og transporteret ud i havet. Måden, det foregår på, kan fortælle os interessante ting om det tidspunkt i Jordens historie, hvor udviklingen af flercellet liv for alvor tog fart.
Af Carsten R. Kjaer

Baglæns varmestrømning (pdf)
Varme, der strømmer fra et koldt legeme til et varmere, lyder som et brud på fysikkens love. Men på den meget lille skala i naturen kan det faktisk ske, viser eksperimenter. Heldigvis bryder vores verdensbillede ikke sammen af den grund.
Af Alberto Imparato  

Perspektiv og debat

Forlagssvindel - en ny vej til nemme penge? (pdf)
Antallet af videnskabelige tidsskrifter vokser eksponentielt. En stor andel af de nye tidsskrifter tilbyder publicering mod betaling. Som ung og uerfaren forsker er det svært at finde rundt i denne jungle af tidsskrifter, forlag og betaling, og man kan let blive snydt.
Af Anita L. Thiesen og Ole Ellegaard

Bagsiden: Digitale indfødte på museum (pdf)
Man kan godt føle sig en smule bedaget, når brugsgenstande fra ens ungdom begynder at dukke op på museerne.
Af Carsten R. Kjaer

Kort Nyt og Aktuelt (pdf)
Kirurgirobot skal lære at sy operationssår, Flåten kigges i kortene, Gamle flyfotos hjælper klimaforskerne, Nyttig reaktion, Skovmyrer skal sikre økologiske æbler, Skov og klima, Ny satellit overvåger (næsten) alt, Skal vi slå de gamle celler ihjel? og Krusninger i tid og rum.

Prøv bladet:
Et godt tilbud til nye abonnementer